IM Andrey Orlov klasse apart!

Zaterdag 1 oktober organiseerde SV Voerendaal voor de tweede maal haar jaarlijkse Open Voerendaals Snelschaakkampioenschap. Vanwege het NK-Rapid te Vlaardingen, het NK-teams voor de jeugd te Baarn en de najaarsvergadering van de LiSB te Maastricht was de opkomst minder dan gehoopt.

Op kwalitatief gebied was er gelukkig een zeer sterk deelnemersveld.Vanuit België, Duitsland, Rusland en de Oekraïne trokken de spelers naar de Borenburg om daar hun krachten te meten. Dat de binnenkort tot Internationaal Meester te benoemen Martijn Dambacher een zware dag zou krijgen bleek al na de eerste ronde. Lokale held Simon Hoogenhout wist Dambacher mat te zetten.

De Limburgs Kampioen Snelschaken zou uiteindelijk op de vijfde plaats eindigen. Titelverdediger en snelschaker pur sang Rob Caessens (vierde plaats) speelde een sterk toernooi maar kon het hoge tempo van de favorieten niet volgen. Een andere Voerendaalse topper, Arno Henzen (derde plaats), speelde in vergelijking tot vorig jaar een fantastisch toernooi en werd daarmee Best of the Rest.

Er was echter geen maat op de IM’s Johan van Mil en Andrei Orlov. Toen zij in de vijfde ronde gelijk speelden tegen elkaar leek het een zeer spannend toernooi te worden. Good old Johan morste echter links en rechts een puntje terwijl Orlov als een razende Roeland zijn tegenstanders van het bord speelde. Uiteindelijk won Orlov met straatlengte voorsprong. Zijn score van 26,5 uit 28 is fenomenaal. Luc Zimmermann was na Van Mil de enige die nog een halfje tegen Orlov wist te scoren. Vermeldenswaard zijn verder de klasseringen van René Coenjaerts (13 punten), Jelena Sokalska (12½ punten) en jeugdspeler Jordy Caessens (9½ punten).

Eindstand aan kop

1.Orlov24½
2.Van Mil20½
3.Henzen18
4.Caessens17
 Dambacher17
6.Bus15½
 Sokalskyy 
8.Temmink14½
9.Driessens14
 Zimmerman 

De meester in actie

Orlov-Zimmermann

Tom Bus