Voerendaalse jeugd scoort internationaal

Op zaterdag 11 september werd er in Eupen (België) een internationaal jeugdtoernooi georganiseerd door SK Rochade. De Voerendaalse ploeg die afgereisd was, bestond uit Diana Dalemans en mij. Supporters waren de moeder van Diana en Igor (Igor was ook de chauffeur). We arriveerden ruimschoots op tijd bij het clubhuis van SK Rochade. Nadat we ons hadden ingeschreven, moesten we een tijdje wachten. We moesten 9 partijen spelen van 15 minuten p.p.p.p. Het doel van Diana was om in de top te eindigen. Ik, daarentegen, speelde in een groep, waarbij ik voorlaatste geplaatst was (13e van de 14). Mijn rating was namelijk niet doorgegeven. Bovendien was mijn nachtrust maar opgelopen tot 5 uur, nadat ik eerder die nacht midden in een grote onweersbui zat (met de fiets). Dus een doel had ik niet echt. Soms mompelde ik wel eens over het feit dat ik in de subtop wilde eindigen. In ieder geval, nadat Diana en ik wat hadden ingeschaakt (Igor had al een zware morgen), konden we beginnen.

De eerste ronde moest ik met wit tegen Luc Vanstreels (1894). Ik speelde de opening in eerste instantie goed, maar op een bepaald moment kwam ik toch wat minder te staan. In de tijdnoodfase besloot ik een toren te offeren tegen een loper en twee pionnen. Deze twee pionnen bereikten al snel de overkant, waarna mijn tegenstander opgaf. Het eerste punt was een feit.

De tweede ronde moest ik het opnemen tegen Felix Klein (2062) met zwart. Er kwam al snel een Siciliaanse Draak op het bord. Deze opening beheers ik goed. Mijn tegenstander onderschatte mijn aanval, waardoor ik met een aantal pionnen meer een eindspel inging. De winst was uiteindelijk een koud kunstje.

De derde en vierde ronde kwam ik achtereenvolgens tegen de als eerste geplaatste Ruben Akhayan (2269) en de als derde geplaatste Philippe de Gueldre (2108). Beide partijen speelde ik goed en ik kwam ook in beide gevallen beter te staan. Uiteindelijk verloor ik beide partijen onder andere als gevolg van tijdnood. Na deze twee tegenslagen had ik mij voorgenomen om sneller te gaan.

De vijfde ronde werd François Tonneau mijn tegenstander (1515). Ik speelde een degelijke partij, waarbij ik steeds een pionnetje mee wist te pikken. Toen ik er twee voorstond, begon mijn tegenstander ook zwaardere stukken weg te geven als gevolg van de tijdnood met als gevolg dat ik nog eens een partij won.

De zesde ronde verloor ik met zwart van de als tweede geplaatste Amir Rezasade (2115). De partij ging lang gelijk op, maar ik verviel weer in mijn oude gewoonte, want uiteindelijk maakte ik fouten als gevolg van, ja u kunt het al raden, de tijdnood. Mijn tegenstander won uiteindelijk met een mooie combinatie.

De laatste drie ronden haalde ik nog 2 punten uit 3 partijen. De zevende ronde speelde ik tegen Sylvie de Gueldre (1890) met wit. Ik won een pion, maar ik wist deze uiteindelijk niet te verzilveren. Toen Sylvie remise aanbood kon ik het niet weigeren (volgens Igor vond ik haar wel "leuk")! De achtste ronde won ik met zwart van Simon Boevinger (1700). Het was een dynamische partij die ik uiteindelijk won met behulp van een zet die een onafwendbare stukwinst tot gevolg had. Deze reden was genoeg voor mijn tegenstander om op te geven. De negende en laatste ronde maakte ik een snelle salonremise tegen Nicolas Vandenbergen (1903).

Hiermee eindigde ik op de vierde plaats (net buiten de geldprijzen). Ik moest genoegen nemen met een plakkaat. Ik was wel tevreden met mijn prestatie. Zeker als je kijkt naar mijn partijen; ik had over het algemeen goed gespeeld. Tevens was ik ook hoger geëindigd dan ik was geplaatst! Het was een leuke, gezellige dag die volgende jaar voor herhaling vatbaar is!

Scoretabel Voerendalers

Naam 		R1	R2	R3	R4	R5	R6	R7	R8	R9	Eindscore	Plaats
Diana Dalemans	1	1	1	1	½	½	0	1	1	7 uit 9		3
Jozef Simenon	1	1	0	0	1	0	½	1	½	5 uit 9		4

Voor meer informatie zie: http://www.skrochade.net/archiv/a.php?ijt904t

Jozef Simenon

Nawoord van Igor

U moet natuurlijk niet alles geloven wat ons jeugdtalent zegt; zolang het over schaken gaat heeft Jozef het gelukkig wel bij het rechte eind. Ik zal nog een woordje rappen over ons andere jeugdtalent, namelijk Diana Dalemans. Zij speelde in de groep mee van jeugd tot en met 10 jaar. Op dit toernooi bestond deze categorie wel uit een erge sterke lichting, dus Diana kon zich goed meten met Duitse meisjes uit Leipzig, Belgische jeugdtoppers uit Brugge en de regionale top. De eerst vijf ronden was D-Day, want Diana Domineert. Na een concentratieslag van heb ik jou daar sloeg de vermoeidheid toe. Cola, frietjes en nog meer lekkernijen werden aangerukt om de energie op peil te houden. Dit resulteerde in een goede score van 7 uit 9, waarvan 2 remises. Opvallend voor deze categorie was dat gezonde remises vielen, maar ook dat ik enkelen ervan verdenk dat zij in de laatste ronde een professionele plaatsingsremise hebben gemaakt à la Oost-Europese Broodschakers. Diana kreeg er in ieder geval een aardig zakcentje door.

Normaal schrijf ik ook wat meer over de sfeer, maar ik zie dat ik een goede opvolger heb gevonden in Jozef!

Igor

Nog een kleinigheidje: de Duitstalige politieke gemeenschap heeft dit toernooi mede mogelijk gemaakt, maar of de jeugd tijdens de afsluitende speech nu zit te wachten op een politieke taalstrijd vraag ik me af. In ieder geval lijkt het me zinvoller om 1 taal goed te leren want de sprekers bakten in geen enkele taal een zoet broodje.