Voerendaal 2 - Brunssum

Zaterdag 15 oktober was de dag van de eerste thuiswedstrijd in de KNSB competitie. Na gemengde gevoelens over de 4-4 tegen UVS (terecht gezien de partijen, teleurstellend omdat we drie sterke spelers misten) was het nu tijd voor een overwinning. Doordat Brunssum zonder Gaston Dörenberg speelde, waren we op 7 van de 8 borden sterker. Dan hoor je te winnen (al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan). Na zo'n 3 uur spelen waren pas de eerste partijen klaar. Toen werden wel meteen drie borden binnen ongeveer een minuut in ons voordeel beslist:

 • Marco, met wit op bord 6, had snel ruimtevoordeel en kon zwarts stukken dwingen dekking te zoeken achter de eigen linies, waar ze geen vin meer konden verroeren. Daarna was materiaalwinst een zekerheid.
 • Luc, met wit op bord 2, had na de opening een betere ontwikkeling. Na ruil van de paarden centraal op het bord was de pionnenstructuur volledig symmetrisch, maar de ontwikkelingsvoorsprong kon omgezet worden in een koningsaanval. Na een mooie combinatie met stuk en torenoffer liep zwart mat.
 • Bart, ook al met wit, op bord 8, had een actieve stelling. Hij brak door met e4-e5-e6-exf7+, waarna de zwarte koning de hele partij onveilig bleef staan. Via het verzwakte e6 drongen de zware stukken de zwarte stelling binnen met beslissend resultaat. Daarmee dus al 3-0!
 • Ruud speelde remise met zwart op bord 7. Zijn tegenstander vermeed elk risico en ruilde snel zoveel mogelijk stukken. Ruud leek zelf een tijd wat voordeel te hebben, maar in de eindstelling, waar tot remise besloten werd, kon wit geforceerd een stuk winnen (3-).
 • Bob, met zwart op bord 5, nam het initiatief op de koningsvleugel tegen wits rochadestelling, maar moest wel zelf met zijn koning in het midden blijven. Wits initiatief lag op de damevleugel, waar Bob een pion offerde voor een snelle actie met zijn paarden en dame op de koningsvleugel. Dit leverde via inslag op g2 een kwaliteit op. Terwijl de stelling nog niet volledig duidelijk was, kwam wit in tijdnood, waarin Bob al combinerend verder materiaal won. Met een 4- was de winst nu al binnen. De andere borden konden voor de "bonuspunten" zorgen.
 • Marcel, met zwart op bord 1, nam veel risico door in een onstabiel centrum f5 te spelen. Wit had een sterk pionoffer wat door Marcel aangenomen werd, maar dit leidde tot stukwinst voor wit. De enkele pionnen die zwart ervoor terug kreeg waren ruimschoots onvoldoende. Echter wit verloor weer snel zijn extra stuk, waarna hij enigszins teleurgesteld remise gaf (5-1).
 • Jan, met wit op bord 4, bouwde traag aan een klein voordeel. Hij kon dit echter nooit verzilveren. In gelijke stelling liet hij zich in te hoge tijdnood komen (5 zetten in 3 seconden) en blunderde daarin een toren weg (5-2).
 • Marc, met zwart op bord 3, stond na de opening stevige maar passief. Dit bleef de hele partij zo, maar lang verdedigen werd beloond met een remise (5-2).

Uitslagen

Voerendaal 2   - Brunssum    5-2
Marcel Winkels  - Armand Hendricks -
Luc Zimmermann  - Andy Nelissen  1-0
Marc Kraus    - Hans Dam     -
Jan Fober    - Ralf Didden   0-1
Bob Merx     - Marcel Didden  1-0
Marco Starmans  - Gert Deichmann  1-0
Ruud Lemmers   - Vincent Sewalt  -
Bart van de Zwet - Karl Schubert  1-0

Luc Zimmermann