Lekker Schaken in Voerendaal
Voerendaal 1 verslaat vice-kampioen SMB met 5½-4½

Op zaterdag 22 april werd in de Borenburg de laatste ronde van de Nederlandse competitie gespeeld. Voerendaal moest het opnemen tegen het sterke SMB uit Nijmegen. Hoewel voor beide teams niets meer op het spel stond, kon men een spannende strijd verwachten. De redenen hiervoor waren dat SMB vorig jaar een smadelijke nederlaag tegen Voerendaal leed én het feit dat SMB wilde bewijzen dat zij de terechte nummer twee in de competitie zouden worden.

De opstelling

Voerendaal had zijn opstelling op enkele punten aangepast om SMB te verrassen. Teamleider Tom Bus zou op bord 1 zijn huid duur verkopen. De Duitse toppers Schebler (b2) en Hausrath (b4) zouden niet gebroederlijk naast elkaar spelen. Verder was een plaats gereserveerd op bord 7 voor Marco Starmans.
SMB moest op het laatste moment Stan van Gisbergen vervangen. Dat betekende dat Bram van de Berg bord 1 zou bezetten. De borden 9 en 10 werden bezet door de invallers Cees Koopmans en Wouter Dinjens.

“Lekker schaken”

Voerendaal heeft in de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 het accent gelegd op het plezier in het spel. In 2002 kwam een aantal spelers Voerendaal versterken. Daar deze spelers van verschillende verenigingen afkomstig waren, was het nog niet duidelijk of er een goed ‘team’ kon worden geformeerd. In de eerste jaren werd daarom vooral de aandacht gevestigd op de teamspirit. Het resultaat was dat Voerendaal met ‘speels’ gemak promoveerde van de Derde Klasse naar de Eerste Klasse. In de eerste klasse blijkt alleen enthousiasme niet voldoende om je te kunnen handhaven. Het aantrekken van twee sterke spelers en versterken van je eigen spelers door middel van trainingen zou het klassenbehoud moeten veilig stellen.
Na acht zware ronden was Voerendaal definitief veilig. In de laatste ronde kon elke speler vrij spelen en stond de middag weer in het teken van ‘lekker schaken’.

Wedstrijdverloop

Dat de spelers veel respect voor elkaar hadden, bleek uit de openingsfase. Zeer doordacht kwamen de zetten op het bord. Opvallend waren de openingsystemen die werden gekozen: 3 maal Hollands, 2 maal Londoner-systeem, 2 maal Engels, 2 maal Siciliaans en een verdwaalde Moderne Verdediging.
De eerste twee uitslagen vielen rond 16.00u. In een Engels opening bediende Dharma Tjiam zich van het dubbelfianchetto. Het leek erop dat Daniel Hausrath een klein voordeeltje had. De stelling was echter in evenwicht (½-½). Bram van de Berg gebruikte voor 1.e4! ruim een kwartier. In de vorige ontmoeting met Tom Bus versloeg hij deze hardhandig in de Alapin-variant. Bang voor een verbetering en/of vrees voor het Open Siciliaans overwoog hij de beste strategie. Het werd uiteindelijk 1.e4,c5 2.c3,d5 waarbij zwart voor een snel g6 koos. In de openingsfase had wit groot voordeel kunnen bereiken door een goed-getimed Db3. Na secuur verdedigen, kon Bus de remise afdwingen (1-1). Niet snel daarna kwam Voerendaal op voorsprong door Gerhard Schebler. In een versnelde Drakenvariant offerde Willy Hendriks een pion voor activiteit en druk op de witte damevleugelpionnen. Met eenvoudige zetten werd het zwarte tegenspel ingesnoerd en de pluspion tot gelding gebracht (2-1). Voor de tijdnoodfase echt was begonnen, waren de vier volgende partijen beslist. Op bord tien moest Wouter Dinjens de befaamde Botwinnink-opstelling van Paul Vercoulen bestrijden. Paul heeft veel ervaring met deze opening en dat speelt een stuk makkelijker (3-1). De Hollandse Stonewall van Patrick Driessens en de Hollandse Leningrader van Rob Merx bleken harde noten om te kraken. Zowel Fitgerald Krudde als Cees Koopmans moesten een half punt afgeven aan de zwart-spelers (4-2). SMB kwam terug in de wedstrijd door een Leningraderoverwinning van Hans Klip op Arno Henzen. Arno had zich veel voorgesteld van de afwikkeling gxf4, exf4 gevolgd door e5. Zwart kampt met ruimtegebrek maar wit verloor een pion. De materiële schade bleek de doorslag te geven (4-3).
Na de eerste tijdcontrole leek 5-5 de meest verwachte uitslag. Inderdaad won Joost Retera zijn partij tegen Marco Starmans (4-4). Marco speelde vandaag zijn laatste partij voor Voerendaal en als eerbetoon werd hem een plaats in team 1 aangeboden. De strijd ging een poos gelijk op maar na het kwaliteitsverlies kon Marco, ondanks heftig verweer, het onvermijdelijke niet meer voorkomen.
Bij de laatste twee borden was op dat moment van duidelijk voordeel geen sprake.
Het door teamleider Dinjens voorgestelde 5-5 werd door de Voerendaal-spelers weggewimpeld onder het motto: “We willen lekker schaken”. Junior Robin Swinkels en senior Henk Temmink zorgden vanaf de aftrap al voor een spannende partij. De strijd stond in het teken van initiatief en veldjes nemen of niet afgeven. Wie zou winnen, was lange tijd onduidelijk. Zelfs in het verre eindspel leek de ene keer Swinkels (loperpaard) en de andere keer Temmink (loperpaar) beter te staan. Bij gebrek aan materiaal werd uiteindelijk de vrede getekend (4½-4½).
Over de laatste partijen liepen de “objectieve” meningen door elkaar. De een zei dat Vincent Deegens beter stond omdat de witte zwartveldige loper h2 niet meedoet. De ander zei dat Rob Caessens veel beter staat vanwege de slechte zwarte pionnenstand. Wanneer wit zijn slechte stuk weet te activeren, is het tij gekeerd en zo geschiedde. Rob behaalt een dikverdiende overwinning waaruit blijkt dat lekker schaken een groot voordeel heeft. Wanneer je steeds een goede zet doet, is de kans op succes veel groter dan wanneer je steeds op zoek bent naar de winnende zet.

Wist U dat

 • Voerendaal tegen de degradanten DSC en PION Roosendaal “slechts” remise speelde
 • Voerendaal in ronde 1 van D4 verloor, waardoor deze club gehandhaafd blijft
 • Voerendaal wint van de nummers 2 en 3
 • Voerendaal de meeste bordpunten heeft behaald tegen Kampioen Utrecht
 • Prille liefdes averechts werken op de prestaties van de Voerendalers
 • Rob Merx en Arno Henzen dit aan den lijve hebben ondervonden
 • Tom Bus dit seizoen twee partijen in de competitie verloor
 • En wel tegen de degradanten DSC en PION
 • Gerhard Schebler en Daniel Hausrath samen goed voor 14½ uit 16 zijn
 • De invallers goed voor 1½ uit 8 zijn
 • 16 uit 24 ook best goed is
 • Voerendaal liever tegen SMB of Eindhoven speelt
 • Voerendaal liever niet tegen Paul Keres speelt
 • U-Boat-Worx-2, Stukkenjagers, Sas van Gent of Spijkenisse volgend jaar in 1B zullen gaan spelen
 • 2006/2007 een mooi en spannend schaakseizoen zal worden.

Uitslagen

  Voerendaal - SMB  
1. Bus 2052 - Van de Berg 2173 ½-½
2. Schebler 2470 - Hendriks 2404 1-0
3. Temmink 2246 - Swinkels 2221 ½-½
4. Hausrath 2476 - Tjiam 2336 ½-½
5. Driessens 2261 - Krudde 2322 ½-½
6. Henzen 2227 - Klip 2367 0-1
7. Starmans 2077 - Retera 2255 0-1
8. Caessens 2197 - Deegens 2234 1-0
9. Merx R 2088 - Koopmans 2087 ½-½
10. Vercoulen 2134 - Dinjens 1869 1-0

Tom Bus