Paul Keres een maatje te groot!

Voerendaal 1 - Paul Keres 4-6

De verwachtingen waren groot. Een jaar Eerste Klasse ervaring, twee nieuwe sterke Duitse aanwinsten, een voldoende voorbereiding, de juiste teamspirit en een valse start in ronde 1 van Paul Keres. Wat kon Voerendaal nog van de overwinning houden?

Daniel Hausrath (2,w) opende rond 15:30 de score. Met eenvoudige edoch o zo sterke middelen dwong hij Frans Konings naar de afgrond. Het laatste duwtje gaf Frans zelf (1-0). In een Spaanse partij raakte Rob Caessens (3,z) het spoor bijster. Dirk Floor had nog voldoende pijlen op zijn boog en haalde het punt gedecideerd binnen (1-1). Net als vorig jaar speelde Paul Vercoulen (10,w) tegen Wan Fokkink. Toen werd het remise. Paul verdubbelde het aantal fianchetto’s vergeleken met vorig jaar. En zie, het hielp. Met een prachtig torenoffer werd de zwarte stelling onttroond (2-1). Tegen de klok van 17:00 versnelden de Keresianen. In een op het oog goede stelling werd Patrick Driessens (4,w) door een ‘vies’zetje van Wim van der Fliert verrast. De goede stelling was om zeep en remise was elkanders deel (2½-1½). In de hoofdvariant van het Konings-Indisch werd Arno Henzen (6,w) verrast door een stukoffer. Het nieuwtje was door Mark Smits zelf verzonnen. Het leek dat Henzen de zwarte aanval had afgeslagen, maar een oversight bezegelde zijn lot (2½-2½). Op het negende bord vochten Bert Both en Rob Merx (9,z) een theoretisch duel uit. De partij vergde veel van het uithoudingsvermogen, conditie en tijd van de spelers. In hevige tijdnood moest Rob het punt aan zijn tegenstander toekennen (2½-3½). Een zeer ongelukkige middag had invaller Thomas Dräger (7,z). Zijn tegenstander Dirk de Beer dwong hem tot ‘kromme’ zetten, ontwikkelings- en tijdsafstand. Uiteindelijk bezweek Thomas aan de grote vijandige druk (2½-4½).

Hierdoor was de strijd voor de Utrechtenaren gewonnen, daar Voerendaal nog hooguit 2 punten uit de resterende partijen kon halen. Tom Bus (8,w) won in de opening een pion en bracht dit kleinood als bliksemafleider naar d7. Op zet 40 nam Anton Rosmuller deze kleine deugniet om op zet 41 op te geven (3½-4½). In een Nijlpaardenopstelling opende de muil van Henk Temmink (5,z) zich te vroeg. Willem Bor won een pion en zette de zwarte stelling onder zware druk. Het zwarte tegenspel werd geneutraliseerd om vervolgens een tweede pion te winnen (3½-5½). Het titanengevecht op bord 1 kende geen verliezer. Gerhard Schebler(1,z) en Xander Wemmers begonnen de partij rustig om vervolgens een ongebalanceerde strijd aan te gaan. De toren plus twee pionnen van Schebler tegen paard en loper bood een interessant gevecht dat uitmondde in een toren tegen loper eindspel.Tevergeefs probeerde de witspeler nog het hele punt in Voerendaal te houden (4-6).

Tja, leuke jongens die Keresianen, jammer dat ze zo goed schaken.

Voerendaal begint dit jaar, net zoals vorig jaar, met twee nederlagen. Zal in Eindhoven dan weer het zoet van de overwinning worden geproefd?

Tom Bus