Verslag tweede team: UVS – Voerendaal 2 (4 – 4)

Na een eerlijke ‘loting’ werd bepaald dat ondergetekende het verslag maar even moest maken, waarschijnlijk vanwege de korte remise. De teamgenoten hebben gesmeekt om niet de volledige partij te vermelden vanwege de voorbereiding van mogelijke tegenstanders. Persoonlijk vind ik dat ‘bullshit’, maar ja, het scheelt ook tikwerk. We gingen ‘aangeschoten’ van start met drie invallers (Marc, Eric Jan en Roger). Marc hield de eer hoog van de invallers door op bord 2 remise te maken!

Achteraf denk ik dat de uitslag (4-4) voor ons prima was met drie invallers, met schaakgodin Caïssa aan onze kant hebben we ons lot in eigen hand.

Marc had via internet in Nijmegen het avondeten gereserveerd bij Quirin’s, een boot langs de waalkade, en had bovendien voor 10% korting gezorgd. Hier hebben we genoten van de espetada. De espetada is een 70 centimeter lange spies met hieraan gemarineerde stukken vlees of vis. Deze worden geroosterd boven open vuur. De speciale bereidingswijze vindt haar oorsprong op het Portugese bloemeneiland Madeira. Voldaan vertrokken we per auto weer naar huis.

Bord 1

Bob speelde met wit een prima Siciliaanse partij. Volgens Fritz had de zwartspeler met 11... c4 makkelijk gelijk spel kunnen krijgen. De zwartspeler rokeerde op de 15e zet kort waarna Bob met 16. Td1 nog meer voordeel kreeg. Daarna ging Bob echter zwaar in de fout, maar gelukkig koos zwart voor het foute 20… Lxb3 en verloor daarna kansloos. Goed gedaan Bob!

Bord 2

Marc speelde met zwart een snelle remise in een Slavische partij. Prima resultaat Marc!

Bord 3

Jan speelde met wit tegen de Hollandse Stonewall. Hoewel ik een iets betere stelling had, leek het me verstandig om zwarts remise aanbod aan te nemen omdat ik nog 25 zetten in een half uur moest doen.

Bord 4

In een typisch Siciliaanse partij met lange rokade voor wit en korte voor zwart kwam Luc met 20… b4 zeer goed te staan. Het kostte hem wel veel tijd om in deze razend moeilijke stelling de goede zetten te vinden. Na 21… e5 zou zwart de witte aanval afslaan en groot voordeel verkregen hebben. Het ging echter anders. In zwarts tijdnood offerde wit een stuk, Luc trapte in de val en liet zicht pardoes mat in twee zetten. Jammer van deze zo goed opgezette partij.

Bord 5

Ruud speelde een fraaie partij waarin hij beter gerekend had dan zijn tegenstander. Zo zien we ze graag Ruud.

Bord 6

In een Franse partij offerde wit tegen Bart met zwart de pion op d4. Bart verdedigde echter zeer nauwkeurig. 30. f5 was te vroeg en na het sterke antwoord 30… Dc7 kreeg Bart groot voordeel. Met 35... Lc6?? kon wit echter weer gelijk spel halen met 36. Lxg6!, maar wit verzuimde dat gelukkig. Daarna liet Bart zijn tegenstander niet meer ontsnappen en haalde vakkundig als laatste speler het punt binnen zodat het toch nog 4-4 werd.

Bord 7

Eric Jan deed zijn best tegen Rob Bisschops (een oud-speler van Hoensbroek Max Euwe). Het ratingverschil bleek echter te groot en wit moest al snel opgeven (volgens klopt dit niet helemaal: het ging redelijk gelijk op en Eric Jan verloor door een blunder – Ruud). De volgende keer beter Eric Jan.

Bord 8

Roger speelde met zwart een moeilijke Siciliaanse partij. Hij overzag een zet van wit volledig en kwam twee pionnen achter te staan. Hij kreeg met zijn loperpaar nog enige compensatie en zeker na een onnauwkeurige zet van wit. Hierdoor kon de zwarte koning binnendringen. Het venijn zat echter in de staart, de witspeler had goed berekend dat hij tot dame kon promoveren.

De uitslagen

  UVS         2007 - Voerendaal 2      1969 4 - 4
1. Pim Haselager    2155 - Bob Merx        2075 0 - 1
2. Luuk Peters     1974 - Marc Kraus       1851 ½ - ½
3. Maarten van Rooij  1993 - Jan Fober        2024 ½ - ½
4. Ruud van de Plassche 2062 - Luc Zimmermann     2067 1 - 0
5. Harold Bekkering   1975 - Ruud Lemmers      2006 0 - 1
6. Jan Spoorenberg   1974 - Bart van der Zwet    1955 0 - 1
7. Rob Bisschops    1966 - Eric Jan Morren     1769 1 - 0
8. Kin Sun Cheung    1957 - Roger Hunen       2002 1 - 0

Met vriendelijke schaakgroeten,

Jan Fober