Successen bij rapid finale

Voerendaal 1

Bij de start van de LiSB rapid finale was er een favoriet: Voerendaal 1. De volgende cijfers maken duidelijk waarom:
 • 151 elopunten gemiddeld meer dan het tweede team in de groep (DJC 1).
 • De laagste elo uit V1 was 2052, van alle andere teams was er maar een speler die daar bovenuit kwam (Jozef Simenon kwam er met 2063 net overheen).
 • Drie oud-Limburgse kampioenen in het team.
Na drie ronden was er een enorme voorsprong van 8 punten op de nummer twee. Ik heb niet meegekregen of dat allemaal regelmatig ging, daarvoor was het bij Voerendaal 2 te spannend. Wel heb ik een overzicht van de individuele scores:

             Elo  DJC1 GEL DJC2 bp  mp tot
Voerendaal 1       2142  3  3  3  9 + 6 = 15
Henk Temmink       2246  1  0    1
Rob Caessens       2197    1  1  2
Tom Bus         2052  1  1  1  3
Bob Merx         2075    1  1  2

Voerendaal 2

Als teamleider lag mijn aandacht bij Voerendaal 2, dat zich voor de tweede klasse had geplaatst. Het werk begon de dag voor de finale. Omdat ik een flinke verkoudheid had, vroeg ik via het chatbook of er iemand was die indien nodig voor me in zou kunnen vallen. Marc Kraus meldde zich gelukkig al snel, dus mijn team zou in ieder geval met vier man gaan. De volgende dag voelde ik me een stuk beter, dus zou ik gewoon kunnen spelen. Tom bleek echter nog steeds een speler te zoeken voor V1. Mijn verantwoordelijkheid nemend, bood ik natuurlijk aan om Bob door te schuiven naar V1. Zo gezegd, zo gedaan: Bob naar V1, Marc invallend in V2. Vanavond even aan Bob doorgeven.

Intermezzo: de heren van V3 bleken trouwens 's avonds pas rond 18:30 er achter te komen, dat ze een man te weinig hadden. Foutje van de teamleider? Bert B. regelde vervolgens vanuit de bus (op weg terug naar huis van een bedrijfsuitje) alsnog een invaller.

Na een kleine omweg (door wegwerkzaamheden) kwamen mijn chauffeur John Heuts en ik netjes op tijd aan in Geleen. Behalve de laatste 500 meter reden we vanaf de snelweg achter Ger Smeets (en passagier Frans Heman) aan. Wij gokten op rechts, zij op rechtdoor. Uiteindelijk deed Ger er 10 minuten langer over om het Plenkhoes te vinden... In de speelzaal aangekomen, kom ik Bob tegen, waarna de volgende korte dialoog plaats vond:
Bob: "Ik heb de opstelling alvast doorgegeven, dat is wel goed he?"
Ruud: "Dat denk ik niet, in welk team speel jij?"
Bob (verbaasd): "Bij jou, toch?"
Ruud: "Nee, jij moet invallen bij het eerste."

Omdat Bob zo flexibel is als een onbreekbare geo-driehoek, was dit voor hem geen probleem. Gelukkig mocht ik van Wim Stinges ook nog onze opstelling aanpassen. Met GESS 1, Pionneke 1 en DJZ 1 zaten we met twee KNSB teams en een promotie klasse team in de groep. Een mooie test voor mijn drie verse kampioenen uit de eerste klasse: Marc Kraus, Eric Jan Morren en John Heuts.

 • De eerste ronde speelden we tegen GESS. Ad van Rijsewijk was er niet helemaal bij, waardoor hij na 20 minuten plots mat stond. Bovendien had ik op dat moment twee pionnen en twee torens meer... Het punt van John zorgde bovendien voor een matchpunt.
 • De tweede ronde, tegen Pionneke, zorgde de rest van mijn team voor de punten. Marc won op wonderbaarlijke wijze (ik geloofde het pas, toen Geert Peeters het bevestigde) vanuit een zwaar verloren stelling. John pakte zijn tweede punt en Eric Jan maakte remise ondanks het eerder wegblunderen van een stuk. Zo wonnen we onverwacht met 2-1 en stonden we tweede achter DJZ.
 • De derde en laatste ronde was dus tegen DJZ. Met Sander van Wersch, Rene Snoeck, Eric Brouwers en Philippe Daces waren ze sterk opgekomen. Een kleine nederlaag zou waarschijnlijk de tweede plaats opleveren, waar ik zeer tevreden mee zou zijn. Het liep echter anders... Marc en Eric Jan waren binnen no-time klaar: allebei een snelle remise. John zat ondertussen al in een eindspel met een pion minder. Die twee halfjes zouden wel genoeg zijn voor de tweede plek, dus kon ik zelf vrijuit een leuke pot proberen te spelen. Mede dankzij een dame-offer (helemaal gemist door Sander) werd het een soepel winstpartijtje. En wat gebeurt er bij John? In een lopereindspel met een pion minder weet hij te winnen??? Doordat hij zijn loper offert, krijgt hij twee vrijpionnen. Die zijn niet te stoppen door zijn tegenstander en daarmee haalt John zijn derde punt van de avond binnen (namens de teamleider: bedankt!). Einduitslag: 3-1 voor ons en door de matchpunten eindigen we een puntje boven DJZ! En dat zelfs zonder Bob, die het in de voorrondes zo goed gedaan had: hij haalde de meeste punten (7 uit 9, zonder nederlaag) en zat bovendien op bord 1.

De scores op een rijtje:

                DJZ PIO GES  bp  mp tot
Voerendaal 2       1851  3  2 2  7 + 5 = 12
Ruud Lemmers       2006  1  0  1  2
Marc Kraus        1851   1  0  1
Eric Jan Morren     1769     0  1
John Heuts        1778  1  1  1  3

Voerendaal 3

Tijdens de pauzes tussen de rondes door, kreeg ik mee dat het niet denderend ging met Voerendaal 3. Ze sprokkelden wel een stel bordpunten bij elkaar, maar net te weinig om een fatsoenlijk aantal (bonus) matchpunten te scoren. Hun scores:

                EWS MSV DJZ  bp  mp tot
Voerendaal 3       1655   1 2  4 + 1 = 5
Simon Hoogenhout     1836  0  0  0  0
Frans Heman       1577  0   1  1
Bert Bomhoff       1600  0  1  0  1
Ger Smeets        1608   0  1  1

Achteraf

Voordat de prijzen van de rapidbeker werden uitgereikt, kwam men eerst terug op de KO-beker. Ook daar had Voerendaal het niet slecht gedaan. In de tweede klasse verloren we de finale (envelop 1) en in de eerste klasse wonnen we de finale (envelop 2). Samen met de rapid prijzen van het eerste (envelop 3) en het tweede (envelop 4) kwamen we tot een klein kapitaal. En daarna was het, zoals wel vaker, nog lang gezellig in de bar.
Het enige minpuntje? Maar drie Voerendaalse teams in de rapid beker? Dat is te weinig. Vorig jaar speelden we met vier teams, het jaar daarvoor zelfs met vijf. Is Voerendaal op zijn retour?

Ruud