D4 in een uitwedstrijd: altijd lastig!

Zaterdag 24 september was het dan zover. De eerste wedstrijd van het seizoen 2005-2006 kondigde zich aan. Na een zomerpauze van enkele maanden vroegen de spelers zich af of ze ‘het’ nog kunnen. De loting gaf aan dat we in Oosterhout D4 als gastheer mochten begroeten. Vers in het geheugen lag de pijnlijke nederlaag die we twee jaar geleden hier beleefd hadden.

De Voorbereiding

Gerhard Schebler en Daniel Hausrath vertegenwoordigden Eynatten bij de EK voor clubteams. Aangezien het tweede ook invallers nodig had, wilden we niet de topspelers van het tweede team inzetten. Igor Heinen en Ed Vos waren bereid gevonden om het team te completeren. Tegenstander D4 moest topper Cekro missen. Verder is Dardha zijn heil gaan zoeken bij een andere vereniging. Desondanks kon D4 een sterk team op de been brengen. Gezien het late verschijnen van de opstellingen vanuit de KNSB, kon men pas laat aan de speltechnische voorbereiding beginnen.

Het Voorspel

Na een voorspoedige reis met een plaspauze op 2 km van Oosterhout (de blaas van de Voorzitter stond op knappen) bereikten we rond 11:45 de Arendshorst. Met zijn elven (ja, Igor was vergezeld door zijn tederbeminde geliefde) genoten we van de tosti’s, broodjes gezond en de uitsmijters ham en/of kaas. Via een sight-seeing tocht rondom Oosterhout bereikten we ruim op tijd de speelzaal.

Dat het een onaangename middag zou worden, bleek al snel. Een medelander met een versleten Volkswagenbusje schatte de bocht niet goed in en reed pardoes in de voorkant van Paul’s geparkeerde wagen. Enigszins dwarsgezeten door het feit dat zijn voertuig niet verder wilde rijden, gaf hij nogmaals gas. Dit leidde van kwaad tot erger. We hebben hem toen uitgelegd dat hij eerst achteruit moest rijden en vervolgens de bocht opnieuw edoch ruimer moest nemen. Voor Paul begon de wedstrijd met het invullen van een schadeformulier.

De Wedstrijd

Na een korte maar duidelijke uitleg van de arbiter over de aan- en afwezigheid van het mobieltje, werd de wedstrijd op klokslag 13:06 gestart. Bij D4 werden Cekro en Vandenbussche vervangen door Pieter Claesen en Marc Caluwe. Onze gastgevers openden de score door clubkampioen Maykel Smits (1-0). Op bord 10 gebruikte hij zijn ruimtevoordeel om de geblesseerde Ed Vos te verschalken. Niet veel later sloeg op bord 6 het noodlot toe. In een giuoco piano opening wilden Van Weersel en Peerlings elkaar niet echt pijn doen. Toen Camiel echter een bok schoot, kon Arlette de winst niet meer weigeren (2-0). Pieter Claesen (b2) kreeg tegen Henk Temmink groot ruimtevoordeel. De zwarte opstelling vertoonde echter weinig zwaktes. Remise was de terechte uitslag (2½-½). In een klassieke Koningsindiër hielden Arno Henzen en Wim Maes elkaar op bord 3 in evenwicht. De slechte ‘zwarte’ loper werd gecompenseerd door druk op e4 (3-1). Tom Bus kwam op bord 5 met een blauw oog weg. Noodgedwongen moest hij een pion offeren om onder de zwarte druk te ontkomen. Via complicaties werd afgewikkeld naar een eindspel waarin Tom de pion terug won. Dus remise (3½-1½). Op bord 1 speelde Patrick Driessens een puike partij. Het Albins tegengambiet van Docx werd gepareerd en Patrick bouwde een onaangename druk op de zwarte koningsstelling uit. Middels een stukoffer op g5 en een torenoffer op h8 werden de sloopwerkzaamheden verricht (3½-2½). Intussen probeerde Igor Heinen (b9) actief tegenspel te krijgen voor zijn pionnenachterstand. Caluwe pareerde de aanval en verzilverde het hout (4½-2½). Paul Vercoulen (b7) wist na lang manoeuvreren een paard op c6 te planten. Tegenstander Van der Put zag tot zijn ontsteltenis dat zijn dame (b7) gevangen was toen het tweede paard op d6 binnenkwam(4½-3½).

De anticlimax

Ondanks de achterstand van Voerendaal zag het er niet slecht uit. Beide Robben hadden voordeel. Na een langdurige secure verdediging wist Rob Merx (b8) het initiatief naar zich toe te trekken. In tijdnood beperkte Henk-Jan Janssen zich tot het heen en weer geschuif van zijn toren. Rob speelde snel en hield nog ruim 20 seconden voor zijn 40e zet. Wat de oorzaak van zijn ‘freezing’ was, kan alleen Rob uitleggen. De veertigste zet werd helaas niet op tijd uitgevoerd (5½-3½).

Rob reageerde heel koeltjes op de Ponziani van Jeroen Claesen (b4). Stevig stutwerk zorgde voor een goed fundament. Rob ruilde de dames en liet het loperpaar aan de tegenstander. Het loperpaard van Rob was echter effectiever. Rob won een belangrijke pion en kreeg zelfs de kans om in de tijdnoodfase de tegenstander mat in 3 te geven. Rob verwisselde echter de openingszet van de combinatie met de slotzet waardoor de strijd een tweede helft kreeg. Rob, gebrand op de overwinning, manoeuvreerde van links naar rechts en weer terug. De alerte tegenstander herkende echter drie maal dezelfde stelling en claimde remise. Na enig beraad stemde de arbiter, de omstanders en tenslotte Rob hiermee in. (6-4)

Uitslagen

	D4		2168	Voerendaal	2127	6-4
1 	Dockx 		2258	Driessens 	2261	0-1
2	P. Claesen	2396	Temmink		2246	½-½
3	Maes 		2226	Henzen		2227	½-½
4	J. Claesen	2258	Caessens	2197	½-½
5	Van Vossen 	2093	Bus		2082	½-½
6	Van Weersel	2137	Peerlings	2123	1-0
7	Van der Put	2069	Vercoulen	2134	0-1
8	Janssen		2131	Merx, R		2080	1-0
9	Caluwe		2015	Heinen		1935	1-0
10	Smits		2095	Vos		1983	1-0

Wist u dat…?

 • dames niet onderschat mogen worden in het schaakspel?
 • Camiel dat aan den lijve heeft ondervonden?
 • Dames niet onderschat mogen worden buiten het schaakspel?
 • Twee jaar geleden Rob M en dit jaar Igor hun geliefde mee naar D4 hebben genomen?
 • Voerendaal al twee maal verloren heeft bij D4?
 • Daar überhaupt geen causaal verband tussen bestaat?
 • Voerendaal kampioen werd in het jaar dat ze van D4 verloren?
 • Voerendaal dit jaar wederom een zure bijsmaak aan Oosterhout heeft overgehouden?
 • Rob M ontroostbaar was na de wedstrijd?
 • Drie maal dezelfde stelling een moeilijke schaakregel blijkt te zijn?
 • Bij de Nederlandse Inburgering ook een gratis Rijbewijs wordt verstrekt?
 • Paul Vercoulen beide keren in Oosterhout won?
 • Een lekke band krijgen met 120 km/uur op de A2 geen pretje is?
 • Een krik in de auto best handig kan zijn?
 • Het nogal rustig was in de Griek te Geleen?
 • Op 15 oktober vele male drukker zal zijn bij de Chinees te Voerendaal?
 • Rob M en Rob C sterker uit de strijd zijn gekomen?
 • de teamleider het volste vertrouwen in zijn spelers heeft?
 • Hij zijn team een hoge klassering ziet behalen?

Tom Bus