Kraak de kritische noten van Zalm

Derde dinsdag van september Als ik hoor van Zalm dat iets politiek niet goed gemanaged is, denk ik gewoon: wat een zakkenwasser, je lult er mooi omheen. Want wat moet de heftruckchauffeur nu hiervan denken als hij met moeite een gezin kan runnen. ‘Dochter, we hebben het wat moeilijk met de centjes, maar denk aan de wijze woorden van Zalm, het is politiek niet goed gemanaged’. En hier wordt het weer bewezen: Zalm is grootaandeelhouder van Nederland. Sorry, maar ik had het anders in de prospects moeten formuleren, dan komt de klap minder hard aan en blijft iedereen gunstig ge(s)temd.

Ja, ja, Koningin Bea, u doet er nog een schepje bovenop. Ik citeer: ‘vertrouwen geeft een samenleving veerkracht en daadkracht’. Misschien weet u het niet, maar bij (politieke) machtspelletjes is het hebben van wantrouwen een vereiste. En voor sociale cohesie in de samenleving is het allang te laat. U weet toch dat sociale cohesie met name in slechte tijden tot uiting komt. Echter heeft de welvaart van de jaren negentig gezorgd voor een te extreme individualisering. Wat rest: passieve apathische individuen. O ja, in moeilijke tijden wordt houvast gezocht en dat leidt tot zoeken naar duidelijkheid maar helaas ook vaak naar extremen. De cirkel is weer rond, want hier vaart de (twee partijen) politiek wel bij.

Nederland zal Nederland zijn en een statement naar de rest van de Westerse wereld maken als de grootverdieners (waaronder ons Koninklijk Huis) een kwart van hun inkomen aan de staat geven (nieuw poldermodel). Maar de kleine verwende kindertjes willen dat niet, want hun vriendjes bobo’s in/uit het buitenland verdienen dan meer. Nu moeten we op de werkvloer de uurkosten drukken om concurrerend te zijn. Dit is waanzin: tegen uurkosten van de Aziatische tijger en Oost-Europa is niet op te boksen. Dus adagium: investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar goed: extra centjes voor onderwijs en innovatie is er niet en daarbij is D66 op sterven na dood. Jammer want Nederland behoorde vroeger tot de hi-tech naties. Nu komt het vooral aan op ‘goed managen’.

Nu is het wachten op een revolutie.... stil of niet stil!

Igor