Dipje bij...

Af en toe zie ik ook alleen de ondraaglijke kanten van het bestaan. Tegenwoordig komen alle termen voor neerslachtigheid als populistische taal uit de monden van de vele goeroes. Depri werd de trendsetter van de lange reeks. ‘Ik ben (of voel) me een beetje down’ is het summum onder de vele aandachtstrekkers. Als modern kapelaan kan ik zeggen dat we (de slinkende groep boven Jan Modaal) zoekende zijn naar de kleine probleempjes om ze vervolgens flink op te pimpen. Stel je voor dat we gewoon gaan vissen zonder dat ons geweten opspeelt. Dat laten we maar aan de mandarijnen over. Stel je voor dat we zelfs tegen onze ‘close relatives’ hetzelfde moeten zeggen als tegen onze ‘acquaintances’. Dat laten we maar aan degenen over die altijd zeggen dat het goed met ze gaat. Stel je voor dat de dag komt dat niemand meer op het LiSB bestuur hoeft te kankeren? Stel je voor!

Ook de moderne middelen zijn voorhanden om je gal te gorgelen. Forums, praatjesboeken, enquêtes en weblogs worden hevig bezocht. Hoe meer ongefundeerd hoe beter, dat werkt immers ook bij de moderne politici, verdonkt noch mal! Is het de betere uitlaatklep of is het een kwestie van je dipje overwinnen? Is het de wet van Calimero ‘jij bent groot, ik ben klein’, maar dan andersom? Tja, ik ben bang dat oppervlakkigheid en modern dippen hand in hand gaan, in een vicieuze cirkel.

De actieve zwartkijker heeft in het bijzonder aanleg voor neerslachtigheid en voelt zich er goed bij. De actieve zwartkijker is iemand die een negatieve werkelijkheid bewust probeert te scheppen. Insinueer wederom ongefundeerd het ergste en er is vast wel iemand die in de val trapt en bondgenoot wordt. We hebben het toch zo slecht op het werk. Wat hebben we me maar weinig tijd. Tegenwoordig draait het allemaal om geld. Alleen als je een rating boven 2000 hebt, tel je nog maar mee als schaker.

Tja, dat leer je allemaal van die goeroes. Maar waarom niet preventief te werk gaan? Ga naar de dokter op het hoogtepunt van je gezondheid. Zo gezegd zo gedaan, waarop de dokter nariep: “Dipje bij?”.

Igor