Open Limburgs Kampioenschap Snelschaken voor viertallen

Zaterdag 15 november heeft SV Geleen wederom haar jaarlijkse snelschaaktoernooi georganiseerd. Vanwege parallellopende toernooien in de Euregio is de opkomst licht tegengevallen. Terwijl er vorig jaar 23 teams gestreden hebben om de Limburgse titel zijn er zaterdag slechts 18 teams aanwezig geweest. Hoewel omliggende verenigingen met moeite één of soms zelfs geen team kunnen samenstellen, laat SV Voerendaal zien hoe het wel moet. Met maar liefst vijf deelnemende teams toont SV Voerendaal aan dat met een goede organisatie en propaganda veel te bereiken is. Misschien is dit een tip voor andere verenigingen. Dat in de Randstad e.o. veel meer schaakactiviteiten zijn en dat hun leden veel actiever zijn dan hun zuiderburen (Limburg) blijkt uit de afvaardiging van twee teams (WSC) uit het Westland en het bekende team uit Dordrecht (Chess Hooligans). Verheugend in mijn ogen is de deelname van Venlo.

Voor het begin van het toernooi lijkt de ontvangstruimte van het Plenkhoes op een reünie van mensen die elkaar al een poos niet hebben gezien. Er worden handen geschud en er wordt bijgepraat. Verder ziet men ook links en rechts schakers hun kansen berekenen voor een al dan niet hoge eindklassering. De eerste persoon die mij opvalt is Maarten Strijbos. Hij is een van Limburgs sterkste schakers en speelt voor het Tilburgse Stukkenjagers. Hij speelt echter op de donderdagavond weer voor zijn oude cluppie SV Venlo en weet zo o.a. Terry van de Veen en Peter Schoeber weer naar de clubavond te brengen. Venlo is vandaag aanwezig met Maarten Strijbos, Terry van de Veen en de jeugdige gebroeders Joep en Mart Nabuurs.

Spoedig valt mij ook René Snoeck (DJZ) op. Dat zijn team een gooi doet naar de titel blijkt uit de deelname van Maurice Peek (Stukkenjagers), Serge Herzet en Fabian Vagner. Vlak voor de sluiting van de inschrijving komen de treingangers uit het westen van het land. Uit Dordrecht komen de Chess Hooligans in vol ornaat, zwarte sweater met opschrift “Chess Hooligan” en een rugnummer gepaard gaande met de onvermijdelijke zonnebril, waar ze 's middags veel baat bij hebben gehad dankzij het mooie weer. Vervolgens komt het favoriete WSC uit het Westland met maar liefst twee teams. Zij hebben vorig jaar verstek laten gaan maar in de jaren 2000 en 2001 zijn zij kampioen geworden.

Vanwege de belangrijke voetbalinterland Schotland – Nederland heeft de organisatie besloten het speeltempo van 7 minuten pppp terug te brengen naar 5 minuten pppp. Niemand heeft hier zijn beklag over gedaan. Ik heb echter grondig gewtijfeld. Hebben wij niet op donderdag 6 november een extra trainingsavond ingelast om aan het snelschaaktempo van 7 minuten te wennen? Maar goed, we leven in een democratisch land en ik wil niet als spelbederver optreden. Ik hoop dat het een mooie voetbalwedstrijd wordt! Net zoals voorgaande jaren speelt men eerst negen rondes Zwitsers. De negen hoogstgeëindigde teams komen in Finale A terecht en de overige zeven spelen in de B-finale.

Voorrondes

In de Voorrondes blijkt het team SV Voerendaal 1 (Rob Caessens, Arno Henzen, Henk Temmink en Tom Bus) oppermachtig. Zij scoort 30½/36 en blijft daarmee Venlo (27½), WSC 1 (26½), SV Voerendaal 2 (22) en DJZ (21½) ruim voor. Opvallend in de voorronde is het moeizaam scoren van DJZ en de Chess Hooligans. Opmerkelijk is dat voor SV Voerendaal maar liefst 4 teams zich plaatsen voor de finale A. Van V1 en V2 (Jozef Simenon, Jan Fober, Bob Merx en gastspeler Ivo Timmermans) mag je dit zeker verwachten. Verder weet ik dat SV De Raggende Knarren (Igor Heinen, Marc Kraus, Eric-Jan Morren en gastspeler Peter Daemen) zeer goede snelschakers zijn en dus ook thuishoren in deze finale.

Een zeer goede prestatie in de voorrondes verrichten onze eigen jeugdspelers. Zij spelen onder de veelzeggende naam “Fast & Furious” en tonen aan niet bang te zijn voor de grote jongens. Met jeugdig elan laten zij gerenommeerde teams als Blerick, MSV-VSM, SV Leudal, Magic Hands (Heerlen, Schaesberg) en GESS achter zich. Terwijl Roy Elzinga zich probeert staande te houden tegen de sterke eerste-bord-spelers, scoren Maarten Lenaers (5/9), Tom Snijckers (5/9) en Mario Hodzelmans (6/9) er lustig op los. In de negende ronde verpletteren deze kwajongens zonder enig respect het vriendenteam SV Voerendaal 3 met de score 4-0. Gelukkig heeft deze uitslag voor Bert Bomhoff, Bert Klunder, Simon Hoogenhout en Han Staarink geen kwalijke gevolgen. De novicen promoveren hierdoor zeer onverwacht naar de hoofdgroep!

Finalegroep A

Na de (wandel)pauze staat voor Voerendaal 1 het grote werk klaar. De vraag is: kunnen zij het hoge tempo van de ochtend evenaren of hebben zij hun kruit verschoten? Om verenigingsbelangen te omzeilen wordt Voerendaal 1 in de eerste ronde gepaard tegen Voerendaal 2. Nadat Tom Bus 's ochtends remise heeft gespeeld tegen Jan Fober (3½-½) wordt deze kleine smet nu weggewerkt tot 4-0. Dit duur verdiende halfje raken ze echter terstond weer kwijt aan De Raggende Knarren (3½-½) waar Eric-Jan Morren een paardeindspel tegen Henk Temmink handig tegenspeelt. In de derde ronde heeft Voerendaal 1 een BYE. Deze verplichte rustpauze doet het team niet goed. Daar waar 's ochtends gewonnen is van DJZ (3½-½) volgt nu een benauwde 2-2. Tegen Venlo behalen we nog een narrow escape middels 2½-1½. In de voor ons belangrijkste wedstrijd van de dag tegen WSC tonen de Zuidhollanders dat zij het handigst zijn. Met maar liefst 1-3 verslaan zij Voerendaal 1 en zetten zo hun kandidatuur voor de eindzege. Lichtelijk aangeslagen door deze slag scoort Voerendaal 1 een magere 2-2 tegen de altijd lastige Chess Hooligans.

Door dit misfortuin komt plotseling de titel “Limburgs Kampioen” in het gedrang. Het Margraten/Noorbeekse DJZ komt dankzij een ontketende Maurice Peek (8/9) en René Snoeck (7/9) langszij. Voerendaal 1 perst in ronde 8 tegen Geleen 1 een 3½-½ uit de strijd. Bij het ingaan van de laatste ronde is de stand: 1. WSC 26½, 2. DJZ 22½, 3. Voerendaal 1 22½. Aangezien WSC een bye (4 punten) heeft, is zij reeds all-round kampioen. De strijd voor de titel staat nog geheel open. Voerendaal 1 speelt deze beladen wedstrijd tegen de Fast & Furious. De jeugdspelers gaan er vol tegen aan maar blijken nog een maatje te klein te zijn voor het ‘grote werk’. Voerendaal 1 wint met 4-0. Op dat moment staat DJZ met 3-0 voor tegen Geleen 1. Good-old Jack Lemaire toont zich sneller dan Fabian Vagner waardoor de einduitslag 3-1 wordt. Op het nippertje weet Voerendaal de vierde titel en de grote beker in successie te bemachtigen. De hegemonie van het Westland wordt in finale B op duidelijke wijze aangetoond. Frans Vreugdehil c.s. tonen op niet mis te verstane wijze aan wie hier de sterkste zijn. In deze poule draagt Voerendaal 3 op uitmuntende manier de olympische gedachte uit: “Meedoen is belangrijker dan winnen”.

Eindstanden

Finalegroep A:					Finalegroep B:
1. WSC 1			30½		1. WSC 2			23
2. SV Voerendaal 1		26½		2. Leudal			19
3. DJZ				25½		3. MSV-VSM			13
4. SV Venlo			22		4. SV Blerick			12½
5. SV Voerendaal 2		21½		5. Magic Hands (HSV/SVS)	12
6. Chess Hooligans		18		6. GESS				12
7. SV Geleen			17½		7. SV Geleen 2			12
8. SV De Raggende Knarren	11½		8. SV Voerendaal 3		 9½
9. Fast & Furious		 7

De Topscorers

Onbetwist de beste speler van deze dag is Menno Pietersma (WSC). Vroeger heeft deze schaker nog in Maastricht gestudeerd en heeft aldaar twee maal de schaaknacht gewonnen. Vandaag komt hij tot de fabuleuze score van 17/18. Hij speelde twee maal remise tegen Tom Bus (Voerendaal 1), die net als Menno vandaag ongeslagen blijft. Met een score van 16/18 toont Tom zich een waardig vervanger van Patrick Driessens. Henk Temmink vertoont nimmer slijtage en houdt zich makkelijk staande tussen het geweld van de jongeren. Wellicht dat het ‘onderwijs’ hier credit aan is. De onvervalste score van 15/18 mag dan niet onvermeld blijven. Hoewel hij weinig spelritme heeft, laat Jan Fober zien dat hij nog immer aalglad en vingervlug is.
Finalegroep A:					Finalegroep B:
1. Menno Pietersma 	WSC 1		17	1. Arthur Hendricks	Leudal		12
2. Tom Bus		Voerendaal 1	16	2. Marco Kuyvenhoven	WSC 2		11½
3. Henk Temmink		Voerendaal 1	15	3. Frans Vreugdehil	WSC 2		11
4. Maurice Peek		DJZ		14½	   Maryn van der Gaag	MSV-VSM		11
   Terry van de Veen	Venlo		14½	5. Thijs de Bruin	WSC 2		10
   Joep Nabuurs		Venlo		14½	   Martin van Rens	Blerick		10	
7. Rob Caessens		Voerendaal 1	14	7. Dirk Bergmans	Blerick		 9½
   Marnix Hofman	WSC 1		14	   Paul de Vries	GESS		 9½
9. René Snoeck		DJZ		13½	9. Jean Bodelier	Magic Hands	 9
   Jan Fober		Voerendaal 2	13½	   Raoul Lemmen		Leudal		 9
11.Jan-Willem de Jong	WSC 1		13	   Ruud Werts		GESS		 9
   Timon van Dijk	WSC 1		13	   Omid Ali		Geleen 2	 9
13.Arno Henzen		Voerendaal 1	12	13.Simon Glueckstern	MSV-VSM	 	 8½
   Marcel Pluymert	Chess Hooligans	12 	14.Coen Oosse		Leudal		 8

Organisatie

Zoals in voorgaande jaren is de organisatie in goede handen bij Jack Lemaire en Marcel Frenken. Door het sportieve gedrag van alle spelers hoeft de arbitrage o.l.v. Luc Cornet niet in te grijpen. Voerendaal-lid en trouwste supporter van het eerste team, Rick Wagemakers, biedt de helpende hand bij de wedstrijdleiding waardoor het werk danig verlicht wordt. Het rookvrij houden van de speelzaal is een grote verdienste. Verder zorgde de catering van het Plenkhoes voor voldoende droogjes en natjes. Als aanbeveling voor de toekomst en dit is geheel voor mijn eigen rekening, geef ik SV Geleen het volgende advies:
  • Speel de voorrondes volgens Amsterdam systeem. Je wint hier veel tijd mee.
  • Wijs een Tafelleider per finalepoule aan die de uitslagen registreert en de spelers sommeert te starten met de nieuwe ronde. In de finale wordt dan minstens drie kwartier aan tijd bespaard.
  • Speel met digitale klokken (wellicht een taak voor de LiSB).
  • Gezien de beperkte belangstelling die de LiSB op de speeldag zelf ten toon spreidt, de beperkte propaganda die de LiSB voor het toernooi maakt, het niet-leveren van materialen (DGT’s) dan wel niet leveren van gelden door LiSB-sponsor DUWELL, lijkt het mij zinloos om dit toernooi onder auspiciën van de LiSB te organiseren.
  • Blijf vooral dit toernooi organiseren. Er zijn nu 72 tevreden schakers geweest!

Weetjes

  • Simon Hoogenhout is een echte laatbloeier. In de voorronde weet hij geen potten te breken. In de finale daarentegen scoort hij zeven maal meer dan in de voorronde.
  • In de derde ronde van de finale wordt de serene rust plotseling verstoord door het “boerse” gedrag van de Chess Hooligans. Nadat zij goed geboerd hebben, geven zij de microfoon terug aan de wedstrijdleider.
  • Voerendaal kent dit jaar weer twee gastspelers: Ivo Timmermans (Sas van Gent) versterkt net zoals vorig jaar het tweede team. Peter Daemen (DJC) voelt zich geheel thuis tussen de andere drie Raggende Knarren
  • Marc Kraus kent eindelijk een Angstgegner; hij heet Maarten Lenaers.
  • Ons jeugdteam heeft de smaak te pakken. Volgend jaar willen zij onder de naam Voerendaal 1 gaan spelen.
  • Er zijn ook toeschouwers geweest: voorzitter Ed en bijzitter Cheryl zijn onze teams komen aanmoedigen. Observant Ruud Lemmers heeft zowaar de kleuren van GESS vertegenwoordigd voordat hij aan de Squash ging.
  • Ik stel voor dat wij bij de volgende trainingsavond snelschaken met variabele tijden tussen 2 en 7 minuten. Arno Henzen heeft zaterdag immers zo vast aan het 7-minuten tempo vastgezeten dat hij vergeten heeft dat de organisatie de speeltijd heeft teruggebracht naar 5 minuten. Pas nadat hij 3 maal in gewonnen stelling op tijd heeft verloren, is de knop omgegaan.
  • Han Staarink zegt wijselijk: “Mijn team kent zijn beperkingen. Wij horen op die laatste plaats thuis. Punt uit!”.
  • Harald Blankertz ziet Tom Bus tegenover zich zitten en vraagt aan buurman Jo Coort:” Wollen wir wechseln”? Dan ziet hij dat Henk Temmink tegenover Jo gaat zitten en zegt terstond tegen Jo: “Lass nur...”.
  • Peter Daemen verzucht in de finale: ”Ik ben hier te oud voor!”. Zit hij toch in het goede team, De Raggende Knarren in plaats van de Krasse Knarren.
  • Gelezen bij de Griek in Geleen: ”Wegens gebrek aan eters. Gesloten!”.
  • Veel schakers zijn voetballiefhebbers. Zo’n twintigtal schakers heeft in het Plenkhoes naar de spannende wedstrijd van Nederland gekeken.
  • Maarten Strijbos kijkt verbaasd op bij de binnenkomst van 5 Voerendaal-teams: ”Ik denk dat ik maar lid wordt van Voerendaal”, zegt hij.
  • “Ik bak er niets van en verlies veel te veel tijd”, klaagt Ivo Timmermans na zijn vierde nederlaag. Tom Bus geeft hem de wijze raad: ”Denk aan zes S-en. Speel Solide, Stevig, Simpel, Snel Schaak. Je hoeft geen mooie winnende combinaties te maken of prachtige eindspelstudies te fabriceren. Speel simpel en met name snel. Wat heb je aan een gewonnen stelling wanneer je vlaggetje dreigt te vallen.” Even later komt Ivo: “Het werkt!” en hij scoort vervolgens 3½ uit 4.
  • Rob Caessens vermeldt berekenend: ”Wanneer de uitslag Voerendaal 1 tegen WSC 1 omgekeerd was, dan was er een barrage ontstaan!”.
  • Wanneer volgende keer Patrick Driessens, Camiel Peerlings en Paul Vercoulen aanwezig zijn én wanneer Marco Starmans zijn verjaardag een weekend verschuift dan wordt Voerendaal met zijn Fast & Furious en Raggende Knarren gewoon zoals het hoort: Eins, Zwei, Drei..............Vier, Fünf und Sechs!

Tom Bus