OPEN SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP VAN NOORD-LIMBURG

Zaterdag 17 januari organiseerde schaakvereniging Horst haar traditionele snelschaaktoernooi. Terwijl een octet Voerendalers het Corus-toernooi bezocht, trokken de volgende vier spelers, Rob en Jordie Caessens, Arno Henzen en Tom Bus naar Noord-Limburg.

Drie voorrondes volgens het Amsterdams Systeem bepaalden welke spelers in de finalepoule terecht kwamen. Van de 55 spelers toonden Rob Caessens, Terry van de Veen (Venlo), regerend kampioen en tevens groot talent Robin Swinkels, Arno Henzen, Tom Bus, Pieter van Groenesteijn (SMB), Janssen (HMC), jeugdspeler Van Hatert en Mart Nabuurs (Venlo) zich de sterksten. Helaas viel Nabuurs via loting terug naar groep 2.

In de finalepoule bleken Janssen, van Groenesteijn en Van Hatert te zwak om mee te dingen naar de hoofdprijs. De overige 5 spelers waren aan elkaar gewaagd, hetgeen garant stond voor een spannende finale. Na vijf ronden bleken er nog maar twee kanshebbers: Tom Bus (5:5) en Robin Swinkels(4½:5). De overige spelers hadden al 2 of meer verliespunten. In de zesde ronde verloren echter beide koplopers waardoor de laatste ronde beslissend was.

Alsof de toernooileiding een profane blik had, stond de partij Bus-Swinkels op het programma. Nadat Bus op zet 7 een eenvoudige pionwinst miste, kreeg Swinkels een aangename drukstelling. Bus beperkte zich tot verdedigen en wachtte op een onnauwkeurigheid van Swinkels. Na lang gemanoevreer maakte Swinkels dan ook een fout waarna Bus kon afwikkelen naar een goed eindspel. In dit eindspel maakte Bus de ene na de andere fout waardoor Swinkels aan het langste eind trok. Hiermee wist Robin zijn titel terecht te prolongeren.

De eindstand:

1. Swinkels  	5½
2. Bus		5
3. Caessens	5
4. Henzen	4

Overige groepwinnaars:

Groep 2: Marcel van Haren (SV Heerlen)
Groep 3: Jan Op de Laak (SV Venlo)
Groep 4: Peter van Dinteren (DJC)

Jordie Caessens wist in groep 13 maar liefst 3 punten te halen en werd hiermee gedeeld vierde. Proficiat!

Tom Bus