Eksakt is exact goed!

Mocht hoofdsponsor van het weekendtoernooi Eksakt te Tilburg deze header willen gebruiken voor PR & Marketing doeleinden, dan heb ik als tegenprestatie graag een wereldreis van twee maanden of een Peugeot 206 CC. Uiteraard zal ik de sponsornaam op mijn nieuwe auto dogen! Zo, dit scheelt weer het uitschrijven van een landelijke quizvraag…

Dag 1: de vrijdagavond

Ook mijn creativiteit in het schaaktoernooi vierde hoogtij. Ik kan het niet meer goed herinneren, maar mijn eerste partij remiseerde ik tegen Jovan Cmeko. Deze 2200-plusser was zodanig van de kaart dat hij de volgende dag het toernooi de rug toekeerde. Dit was ook weer niet mijn bedoeling. De plaatselijke kranten schreven er schande van.

Ik was niet de enige die welvaarde, ook een van onze jeugdtalenten was op dreef. Het was namelijk Tom Snijckers die iedereen het vuur aan de schenen legde in de B-groep. Ook hij het welverdiende half puntje. Een vol punt had er zeker in gezeten! John Heuts daarentegen beleefde dit weekend niet zijn opus magnum. John zal volgend jaar zijn successtory schrijven.

Dag 2: de zaterdagochtend

Na een goede nachtrust bij mijn goede vrienden Anke en Gerben, fietsten Tom en ik de volgende dag, na een goed ontbijt, door het mooie centrum van Tilburg, wederom naar Theater de Vorst. Een prachtige locatie midden in de stad en van een allure om je vingers bij af te likken. Om negen uur schoven we aan de borden en ondergetekende schoof bekwaam een 1900-minner eraf. Ook Tom wou niet op zich laten zitten en schoof ook zijn tegenstander naar de filistijnen. Beide 1.5 uit twee, dat gaat voortvarend.

Dag 2: de zaterdagmiddag

Wat zie ik nu, moet ik tegen de ‘verschrikkelijk’ Frank Wuts, heel Nederland kan het zien, het staat immers op teletekst. En ja hoor, het gebeurt: Igor staat een stuk voor, zo niet gewonnen, vindt de actieve voortzetting, voert deze niet uit en laat zich tenslotte ‘Wutsen’. Tom sympathiseerde met mij en ‘besloot’ om te verliezen. Een winst tegen Frank betekende 3 uit 4 voor aanvang van de vijfde ronde en wederom een plaats op teletekst! Hoezo 3 uit 4 hoor ik u denken. Ja, Tom en ik hebben ons laten overhalen door onze gastheer en mevrouw om naar de film te gaan en daarom hebben we in ronde 4 beide een bye genomen. Met andere woorden, het bleef bij 2 uit 4.

Intermezzo, de zaterdagavond:
Teruggekomen bij ons logeeradres kregen we lekker chinees voorgeschoteld. We zochten de film ‘Pirates of the Carribean’ uit en togen naar de bioscoop. Een relaxte film als goede afleider van een zwaar weekend schaken. Diezelfde avond heeft Igor nog een feestje bij een andere goede vriend en besloot daar noch bewust, noch onbewust tot 4 uur te blijven feesten. De zondagochtend liep de wekker om 8 uur af om wederom om 9 uur achter het bord te schuifelen.

Dag 3: de zondagochtend

‘Ik bied remise aan’. Mijn tegenstander, een 2100-minner, schiet om 2 minuten over 9 in een bulderende lach. De meesters waren nauwelijks begonnen of ze werden hierdoor behoorlijk gestoord. Ik beschouwde het lachen maar als een afwijziging en lachte goedlachs mee. Goed 4 uur later wordt er weer gelachen, met hetzelfde resultaat. Tom speelde ook een remise tegen een sterkere tegenstander. Zoals Tom ook zelf beaamde, een vol punt had er zeker in gezeten!

Dag 3: de zondagmiddag

Wonder boven wonder blijft de inzinking uit. Nu mag ik wederom tegen een 2100-minner. Maar dit keer verzuimde ik om de creatieve zetten ook echt uit te voeren, terwijl ik ze wel gezien heb. Maar ik vond het toernooi en het weekend al geslaagd en legde me gemakkelijk neer bij het verlies. Tom kon zijn zeer sterk gespeeld toernooi (TPR 1700+) ook niet bekronen met een overwinning. Al met al een zeer leerzaam, gezellig en leuk weekendtoernooi. Zeker voor herhaling vatbaar. Dat vonden de gastheer en de gastvrouw ook!

Igor

P.S.: voor informatie over partijen, tegenstanders, rondes, rating en TPR zie http://www.eksakt.nl.