Voerendaal Provinciaal

Het was weer zover. Na een lange hete zomer schoven, bij het vallen der bladeren, de fanatiekste schakers weer achter/op het bord. Drie V-teams tegelijk thuis: een gezellig volle zaal met tegenstanders uit Geleen, Geleen en Eijsden.

Gelukkig was toeschouwer/fan Bart aanwezig om de klokken goed te stellen, want aan sommige(n) is het digitale tijdperk niet besteed. Een speler van Eijsden, met 1 team in de bondscompetitie, vraagt verbaasd of Voerendaal ook nog een 1e en 2e team heeft en of stad V soms groter is dan dorp H. Soms wel dus!

De jaarvergadering had de teamcommissie min of meer teruggefloten met de opdracht: maak een opstelling die garandeert dat Voerendaal 3 kampioen wordt. Volgende vergadering kan het geen kwaad om de "missies" uit te breiden tot alle teams. Dit heeft t.a.v. opstellingen en invalbeurten verregaande consequenties!

Het spel kan op de wagen. De opdrachten zijn duidelijk: V3 verplettert al zijn tegenstanders, V4 moet minimaal bij de eerste vier eindigen om niet de dupe te worden van de versterkte degradatie naar de derde klasse en V5 oefent met veel jeugd (Fons!) er lustig op los.

Voerendaal 3 kreeg enige hulp van tegenstander Geleen 4, dat maar met vier man verscheen. Marc en Michel konden de 1 meteen noteren en EricJ en Bert S. moesten daar een paar zetjes voor doen. Alleen de partijen van John en Frans H. "leken" op partijtjes. John (druk-druk) en Frans (koningsaanval) brachten al snel de 6-0 op het bord.

Voerendaal 4 had de opdracht om de zwakste uit de klas, Geleen 5, ruim te verslaan. Het lukte wonderwel. Gerrit in racetempo, Roy met Pxf7, Ed drie stukken in twee zetten en Bert K. twee stukken in drie zetten. Bert B. zag stukwinst over het hoofd en moest een pionneneindspel tot een goed einde brengen. Jos vergat in tijdnood iets meer te doen dan eeuwig schaak te geven: 5½-½. Een goed begin, maar het echte werk moet nog komen.

Voerendaal 5 met vier jeugdspelers (?!) op de eerste borden, TL Bob op vijf en Graham als gelegenheidsspits op zes, stond voor de ondankbare taak om het sterke Eijsden te bestrijden. De uitslag 1-5 was behoorlijk vertekend. Tom S. werd op een voorlopig even te licht bevonden, Mario H. vergat op 2 in aardige stelling een vervelende penning op te heffen en dus was de 0-2 nog te begrijpen. Op drie liet Maarten zien hoe je een paard-pionneneindspel moet spelen. Fons vocht op vier als een leeuw en kwam dik gewonnen te staan om op de 40e zet door de tijd te gaan. Volgens Fons is een digitale klok niet aan hem besteed. Bob won weliswaar de dame maar had daar mogelijk teveel materiaal voor moeten geven. Graham speelde nu eens niet te snel en had de nestor van Eijsden handen vol werk gegeven. Next time new chances!

Ed Vos