Voerendaal 1 - Pionneke 1

"Nieuwkomer verplettert Oudgediende" oftewel "Ger Janssen (Pionneke) levert toppestratie" oftewel "Pionneke kwam, zag en leed historische nederlaag", maar ging toch nog samen met ons (spelers 1e, 2e team en een aantal clubgenoten) en spelers van Brunssum Mexicaans eten.

Onze eerste wedstrijd in de 2e klasse en gelet op het resultaat: WOW, wat een start! Na de wedstrijd is steevast de vraag: Wie schrijft ’t verslag? Natuurlijk hij die verschrikkelijk gefaald heeft en Pionneke behoed heeft voor een oh zo smadelijke “0”. Niet geheel vrijwillig derhalve volgen hier de wederwaardigheden van ons eerste, voorzien van een persoonlijke noot.

Voorbereiding

Zoals gebruikelijk werden wij voorafgaand aan de wedstrijd bestookt met informatie over onze tegenstanders, mogelijke bordopstellingen enz., door onze onvolprezen teamleider Tom Bus. Voorts werd in lijn van een langjarige traditie voor de wedstrijd gebruncht/geluncht, samen met de spelers van ’t tweede team, in de Koffiemuuele. Kortom, niets wordt aan het toeval overgelaten om goed voorbereid en in goede stemming aan de wedstrijd te beginnen. Maar ik ga te snel. Een belangrijk onderdeel van onze psychologische voorbereiding ligt besloten in de wandeling rond de vijver, meteen na de brunch/lunch. Gelet op onze povere resultaten in thuiswedstrijden vorig jaar, dient deze wandeling allerminst licht opgevat te worden maar integendeel volgens een op de meter nauwkeurig uitgestippeld traject uitgevoerd te worden. Dissonanten, zij die het wagen en na de nederlaag tegen SMB III vorig seizoen, wie????, ja SMB III, het lef hebben om van dat pad af te wijken, worden meteen tot de orde geroepen want de ervaring leert: dat zijn zekere nullen. Kortom, rechtsdraaiend (net als melkzuur) om de vijver, niet te lang en niet te kort, dan komt ’t wel goed.

Gepoch vooraf

Natuurlijk wordt vooraf ook al druk gespeculeerd over de uitslag. Enkele geluiden wil ik u niet onthouden. Onze voorzitter, Ed Vos, had onze nederlaag voorspeld. 3-5, geloof ik. Kortom, het bestuur had het vólste vertrouwen in ons. Rob Caessens voorspelde eenzelfde uitslag als vorig seizoen in de eerste ronde. Dat was: En Passant – Voerendaal 1 1-7 (!). Hier werd alom om gelachen. Guido Royakkers (Pionneke) noemde geen cijfers maar maakte duidelijk dat wij als nieuwkomers afgeslacht zouden worden. Hmmmmmmmmmmmm!
Samengevat: een tussen hoop en vrees verkerende voorzitter en vocaal haantjesgedrag van enkele spelers markeerden de slotnoten van de voorbereiding.

De wedstrijd (eindelijk)

Arno speelde aan bord 1 tegen Ger Janssen en over deze partij kunnen wij kort zijn omdat deze zelf erg kort was. Ger speelde met wit een vorm van dubbelfianchetto, een beetje als Ed maar net even anders, en net als veel partijen van Ed in deze variant werd er veel geruild en snel, zonder zelfs de teamleider te consulteren, sorry Tom!, op voorstel van Ger tot remise besloten. Achteraf bezien, in relatieve zin, een topprestatie van Ger. Wie oh wie had kunnen bedenken dat dit ’t laatste half puntje was dat richting Pionneke zou gaan.

Daarna gebeurde er een hele tijd, dat krijg je als je zelf na een half uur klaar bent, weinig. Patrick had aan bord 2 met wit een Benoni op ’t bord tegen Guido Royakkers. Henk speelde op bord 3 tegen Jan van Mechelen. Na een origineel openingsverloop kwam Henk, mijns inziens, al vrij snel goed te staan, dankzij zijn betere ontwikkeling. Rob C. liet zich op bord met wit tegen Ivan Utama in op een interessant maar nauwelijks uit te rekenen kwaliteitsoffer voor de lange termijn. Meer iets voor een schaakprogramma dan voor mensen van vlees en bloed. Paul had met zwart een heel rustige stelling tegen Eduard Coenen. Camiel speelde met wit tegen Geert Peeters een scherpe variant van de Siciliaanse Draak en stond ????. Rob M. was met zwart tegen Michiel Bunnik in een gevecht verwikkeld van wie denkt ’t langste na. En Tom tenslotte, had met wit een ongeveer gelijke stelling op ’t bord waarbij de echte strijd nog moest losbarsten.

Ongeveer een half uur voor de eerste tijdcontrole was ik redelijk optimistisch gestemd. Aan eigenlijk alle borden hadden wij een licht tot groot tijdvoordeel. Verder stonden wij overal tenminste gelijk. Alleen Camiel stond wat pionnetjes achter, maar had wel nog aanvalskansen en dan is hij op z’n best. En toen gebeurde er iets, waarde clubgenoten, wat je maar weinig ziet. Alleen de spelers van Pionneke kregen plots allemaal in mindere of meerdere mate last van Blunderitis. Tom won zijn partij met Pg5 dreigt Dxh7 mat en de zwarte loper op b7 hangt. 1-0 derhalve en voor Tom in ieder geval een betere start dan vorig seizoen. Camiel, die via een simpele manoeuvre een stuk had verloren, won toen zijn tegenstander een toren in liet staan. Geluk in ’t kwadraat, maar toch gewoon 1-0 en inmiddels 2½-½. Jan van Mechelen gaf eindelijk op. Een prima partij van Henk. Bij Rob C. leek ’t remise te worden door eeuwig schaak toen zijn tegenstander blunderde en Rob snel won. In de analyse liet Rob zien dat hij de partij met een stukoffer mooi had kunnen winnen, maar ook dat was iets wat achter ’t bord bijna niet uit te rekenen was. Rob M. strafte inmiddels de avonturen van de witte dame op zijn damevleugel af met een aanval op de witte koning, miste een eenvoudig mat maar won de partij zeer gedecideerd. Inmiddels 5½-½ dus en dat binnen een tijdsbestek van 20 minuten!!!

Bezig waren nog de 2 P’s. Beide hadden een pion verloren maar hadden compensatie. Paul bood remise aan toen duidelijk was dat wit geen kans meer had op meer, maar zijn tegenstander weigerde en kwam al snel met een kwaliteit minder in een hopeloze stelling terecht. Patrick won de pion terug en wikkelde af naar een kansrijk toreneindspel dat hij makkelijk won.

Een fantastische start en naar ik begreep ook een klein beetje genoegdoening voor het feit dat Voerendaal enkele jaren geleden promotie naar de 2e klasse miste, doordat Pionneke tegen een ander Limburgs team met 8-0 won in de laatste ronde.