Voerendaal I vs Paul Keres II

Bij de traditionele lunch in de lunchroom De Koffiemuuele bij de Borenburg vertelde Tom dat Rob Merx zich had wegens ziekte had afgemeld. Tom zou proberen een speler van het tweede team te krijgen als invaller. Na onze korte wandeling om de vijvers had Tom Jan Fober bereid gevonden om in plaats van voor het tweede voor het eerste team uit te komen. Hij zou dan op het bord van Rob spelen om de door Tom bedachte opstelling niet te hoeven veranderen.
    Vervolgens gingen we aan de slag:
  • Na ruim drie uur spelen was ik als eerste klaar. Mijn tegenstander verbruikte veel tijd maar vond toch niet de juiste weg in de opening. Met nog 4 minuten bedenktijd moest hij nog 19 zetten doen in een slechte stelling. Die opgave bleek te zwaar (1-0).
  • Paul kreeg een stelling die hij graag wilde. Toen zijn tegenspeler een gokje waagde greep Paul mis en kon hij meteen opgeven (1-1).
  • Rob Caessens kwam heel goed uit de opening. Het grootste probleem was te kiezen uit de vele goede mogelijkheden. De slotaanval werd ingezet door een torenoffer en fraai bekroond door een dameoffer (2-1). Nu moesten we even wachten tot na de tijdnoodfase voor er weer gescoord werd.
  • Tom was met een gelijke stelling het middenspel ingegaan. Hij offerde een kwaliteit om twee pionnen op b5 en c6 te krijgen. Die werden tegengehouden door de zwarte torens. Tom ging toen tot een koningsaanval over die snel doorsloeg in wederzijdse hoge tijdnood (3-1).
  • Patrick bracht het vierde punt binnen. Een ingewikkelde opening had hem veel tijd gekost terwijl zijn tegenstander bijna a-tempo speelde. Na de opening ging zijn tegenstander ook lang na denken. Toen de tijdnoodfase aanbrak had Patrick een iets beter eindspel bereikt dat na de tijdnoodfase tot een gewonnen stelling was uitgegroeid (4-1).
  • Bij Camiel stond het bord al snel in brand. Hij had een stuk geofferd voor drie pionnen en ontwikkelingsvoordeel. Toen de tijdnoodfase gehaald was bleek Camiel de koning in een matnet gevangen te hebben. Heel knap (5-1).
  • Jan Fober kwam goed uit de opening, maar gezondheidsproblemen kosten hem erg veel energie en uiteindelijk de partij (5-2).
  • Als laatste was Arno klaar. Hij had na de opening een prachtige stelling met loperpaar en ruimtevoordeel als belangrijkste kenmerken. Door een verkeerde afwikkeling kwam hij in de problemen. Ondanks lang zoeken kon hij de partij niet meer redden (5-3).
Door de andere uitslagen in onze klasse is ASV uit Arnhem onze belangrijkste concurrent. Maar de belangrijkste wedstrijd is altijd de volgende. En die is helaas pas over een maand.

Henk Temmink