VOERENDAAL ALLEEN AAN KOP

Denkt u even mee ?

De nieuwe stand

Na een zeer verdiende overwinning op SMB II met 4½-3½ gaat Voerendaal 1 alleen op kop in de tweede klasse:
1.Voerendaal 17 punten
2/3.ASV, D46

De volgende ronde is het Voerendaal-Paul Keres (1 punt) en ASV tegen D4!!

De wedstrijd zelf

  • Als eerste was uw verslaggever klaar nadat hij ? van zijn tegenstander had overzien en daardoor een stuk achter bleef. Heel curieus. Zie: wit Tb1, Pb7, Ld3. Zwart Ta8, Lc8, Pc6, pion a7 en Ke8. Na 1. Lb5 volgende er 1... Lxb7 waarna het geplande 2. La4 faalt op … (hier mag u dus even meedenken – red.) 0-1. Echter na nog een uur kwamen onze beide staartborden tot winst.
  • Tom had zich goed voorbereid en gaf in een Siciliaans gambiet de pion terug. Ontwikkelde snel en zette zijn tegenstander mat. Wit Kh1, pionnen g2 en h2. Zwart: Lc5, Pe4 en Toren ergens op de zesde. Tom speelde ... 1-1
  • Rob wist met de penning Lc4 tegen Te6 een kwal te winnen, echter zijn tegenstander speelde Dd7 (pion d6 en witte dame op d2 en paard op d3). Hierna volgde uiteraard ... en het was 2-1. Zou het een gemakkelijke middag worden? Dat zag er wel naar uit daar alle borden beter stonden met uitzondering van onze invaller Luc (gelijk toreneindspel).
  • Patrick speelde een goede partij met wit, won een pion en kwam zo in een toreneindspel terecht. Echter actief verdedigen verhinderde dat hij groot voordeel zou krijgen. In overleg met mij (ik was door Tom tot teamleider gebombardeerd) werd tot remise besloten (2½ -1½).
  • Henk had een moeilijke middag en kwam pas na een zet of 20 los. In wederzijdse tijdnood wist hij zijn tegenstander mat te zetten. Wit: pionnen h2, g3, f4, Pf3, Kh3. Zwart: Db2, Ta2, Tf5, pionnen h7, g6. Henk speelde ... Heel cool gespeeld en alweer een prachtig resultaat voor Henk. Daarmee kwam de stand op 3½-1½.
  • Niets aan de hand zou je denken. Echter ons vaste punt Camiel wist een zeer interessante partij niet tot een goed einde te brengen. Hij stond een kwal voor tegen heel veel compensatie. In vliegende tijdnood ging het echter mis nadat hij in het middenspel zwaar onder druk had gestaan (3½-2½).
  • Nog 2 partijen te gaan. En wat voor een partijen. Het spannendste was ongetwijfeld Luc zijn partij. Na een saaie opening en een nog saaier middenspel kwam Luc toch in tijdnood. (hoe moet het met de klok in een scherpe opening?). Op zijn veertigste zet bokte hij nog eens en moest toen een toreneindspel verdedigen met minuspion. Dit deed hij volgens iedereen prachtig door op tempo remise te maken. Wit b5, h4 en Kb4. Zwart Kb6 en h5. Luc had het echter beter gezien en kon vlak voor de afwikkeling naar het pionneneindspel direct opgeven als zijn tegenstander b6 had gespeeld. Dit zag hij niet en hierdoor werd de stand 4-3.
  • Als laatste was Arno bezig. Hij speelde een hele, hele goede pot. Pakte een pion, nog een pion en kon daarna met een heel eenvoudige combinatie (dit zijn de moeilijkste) een stuk winnen:
    Zwart Db6, Lf6, Pf4, Tc8. Wit: Lc5, Dc4, Tc1, Kg1, pionnen h3, g2, f2. Door nu Dc6 te spelen dreigt mat op g2. De enige zet was f3. En nu volgt ... Arno speelde echter het mindere Dc7, bleef een vernietigende aanval hebben, echter in verschrikkelijke tijdnood moest hij een kwal geven. Met beide vlaggen op vallen gaf Arno ook nog eens een stuk weg dat zijn tegenstander echter niet pakte. Hierna was de 40 gehaald en resteerde er een eindspel van P+L + 5 pionnen tegen T+L + 2 pionnen. Gemakkelijk gewonnen zou je zeggen. Echter de SMB-er verdedigde zich sterk, Arno kon het juiste (risicoloze winstplan) niet vinden en moest in remise berusten.
Eindstand: SMB II – Voerendaal 3½-4½.

Rob Caessens