Oudjes winnen van jeugd

Volgens mij was seizoen '97-'98 het eerste, dat ik uitkwam voor Voerendaal. We hadden een redelijk jong team voor een ploeg in de KNSB. Igor, Patrick, Bart en ik waren met 23/24 de jonkies. Marco, Bob en Rob eind twintig, begin dertig. En in Ed hadden we dan onze oude rot. We speelden dat jaar onder andere tegen DJC 1. Een heel degelijk team met Rob Caessens en Tom Croonenborghs, beiden dik 2200, op de topborden. Misschien was Stefan Simenon wel het jongste lid uit dat team, hij zal zo'n 27 zijn geweest. Zoals wel vaker verloren we van DJC. Ik kan me niet herinneren, dat we in die jaren ooit van ze hebben gewonnen. Uiteindelijk degradeerde Voerendaal 1 (met 7 matchpunten uit 9 wedstrijden trouwens). Mede door een gebrek aan ervaring?

Enkele jaren verder

Hier moest ik aan denken, toen ik net begon aan dit verslag over onze (Voerendaal 2) wedstrijd uit de tweede ronde. Er stond DJC 1 - Voerendaal 2 op het programma. Met Bob, Marco, Bart, Igor en Ruud hadden we vijf man uit het &oude& Voerendaal 1 bij ons. We zijn ondertussen wat jaartjes verder. Toen ik bij SMB speelde, werd het tiende team (er zijn clubs, die heel wat groter dan Voerendaal zijn) altijd gevormd door een steld oude vrienden. Zelfs de jongste was boven de zestig. Zo oud zijn we nog niet, maar van een jeugdig team kunnen we moeilijk meer spreken. Als we dan kijken naar het huidige DJC dan heeft dat juist een verjonging doorgemaakt. Met Jozef Simenon, Stefan Spronkmans en Fabian Miesen hebben ze een drietal tieners en Jeroen Schilperoort zal niet veel ouder zijn. Daarmee hoort Stefan, jonkie van weleer, al bij de oudste helft. Op papier zouden we makkelijk moeten winnen, want we hebben 100 ratingpunten gemiddeld meer. In werkelijkheid zegt dat niet zoveel, tegen zo'n jong team. Zouden we vandaag nog wat aan onze ervaring hebben?

Het kader van de wedstrijd

DJC wordt beschouwd als een van de mogelijke degradatiekandidaten. Ditzelfde gold voor Brunssum, de tegenstander uit de eerste ronde, waar we 4-4 tegen speelden. Door dat eerdere gelijkspel zou een overwinning goed van pas komen. Daarmee neem je meteen wat afstand van de degradatieplaatsen en zorg je dat een concurrent achter blijft (al horen we er makkelijk in te blijven). DJC was compleet, bij ons viel Jan Fober in voor Marco Starmans. Altijd handig, een sterke bank! Pikant detail: Jozef Simenon speelt intern bij ons, maar extern bij DJC. Bob vertelde later over een voorval op de donderdag voor de wedstrijd: Camiel, Bob's tegenstander die donderdag, vroeg met wat voor kleur hij zaterdag zou spelen. Bob gaf bijna antwoord, zag toen Jozef naast zich zitten en respondeerde vervolgens taktisch &met wit of zwart&. Een ervaren teamleider die Merx, dat zie je zo.

Aan de slag

Er werd natuurlijk ook nog geschaakt. Omdat mijn eigen partij na een zet of 15 bloedeloos eindigde met een zetherhaling, kreeg ik de taak om het verslag te schrijven. Een beetje laat (de derde ronde is net gespeeld) lezen jullie hier dus mijn verslag. De andere partijen namen meer tijd in beslag, al heb ik niet alles zelf gezien. In vogelvlucht op bordvolgorde:
  • Bob Merx speelde tegen Stefan Simenon. Beide ondertussen dertigers, maar op de ratinglijst beide op weg naar boven. Vijf jaar terug zaten beide net boven of onder de 2000. Tegenwoordig allebei boven de 2100. Hier kunnen we allemaal moed uit putten: niet alleen de jeugd gaat vooruit. Bob stond een tikkie beter in het eindspel en probeerde het nog even. Omdat Stefan de a-pion pakte in plaats van zijn remisekansen (die lagen in de c-pion) wist Bob dit eindspel nog te winnen.
  • Luc Zimmermann speelde een heel gedegen partij. Hij won een tweetal pionnen en zette later het eindspel (ongelijke lopers, maar ieder ook nog een toren) na rustig manoeuvreren om in winst. Zo doet een ervaren rot dat gewoon even.
  • Marcel Winkels speelde een hele wilde partij tegen Jacques Vaessen. Het mindere eindspel dat uiteindelijk op het bord kwam, wist hij remise te houden.
  • Ruud Lemmers (ikke), speelde met zwart een snelle remise. Daarbij rekende ik op mijn teamgenoten. Als ik de zetherhaling niet had gespeeld, had ik een slechter middenspel gekregen. Een remise met zwart leek me een redelijk begin voor het team.
  • Roger Hünen voelde zich gedwongen een stuk te offeren. Leon Graff sloeg de daarop volgende aanval af en incasseerde het punt.
  • Bart van der Zwet mazzelde tegen Gerard Bischoff. Gerard keek na 39 zetten op zijn klok: nog 10 minuten bedenktijd. Hij was bedachtzaam aan het nadenken over zijn zet en was erg verbaasd toen zijn tegenstander 10 seconden later &vlag& riep. Inderdaad, geen 10 minuten maar slechts 10 seconden had hij over gehad. Foutje! Wel duur, omdat hij namelijk hardstikke gewonnen stond.
  • Jan Fober keek zo ongeveer de hele partij tegen een slechtere stelling aan, later ook met een pion minder. Loerend op tegenkansen speelde hij verder. Kort nadat hij de tijdnood had overleefd, greep hij zijn kans. Tegenstander Stefan Spronkmans had de keus tussen het toelaten van een zetherhaling of het verliezen van een stuk. Jeugdig talent let even niet goed op, oude rot profiteert vakkundig.
  • Op het laatste bord speelde Igor Heinen tegen Fabian Miesen. Fabian wilde (te?) veel en zag daarbij wat over het hoofd. Het eindspel met een of twee pionnen meer wist Igor makkelijk te winnen. Jeugdig talent let even niet goed op, oude rot profiteert vakkundig. Hmmm, een deja vu.
Als we deze punten optellen komen we tot een 5½-2½ overwinning voor Voerendaal 2. Eindelijk een keer gewonnen van DJC! Met drie matchpunten en 9½ bordpunt stonden we derde. Niet slecht voor een promovendus. Voor DJC wordt het daarentegen zwaar. Ik hoop dat ze het redden, want ik zie liever dat een Brabants team degradeert dan een Limburgs. Ik heb de stand na de derde ronde al gezien. Geleen 0 punten, Pion Groesbeek 1 punt. Beide teams leken me titelkandidaten, zeker Pion (elo gemiddeld 2070). Dat geeft in ieder geval aan dat er van alles kan gebeuren in onze klasse. Ik ben benieuwd hoe de eindstand er uit gaat zien. Maar zouden we vandaag wat aan onze ervaring hebben gehad?

Ruud