KNSB Beker: HSC – Voerendaal 1

Vóór dat de volgende KNSB bekerronde gespeeld wordt, wil ik toch nog graag even verslag doen van de eerste voorronde: HSC Helmond - Voerendaal. Tom had de wedstrijd redelijk vooraf geregeld en Rob C., Bob M., Tom en Luc zouden spelen. Alleen de doorgegeven datum klopte niet helemaal, zodat Luc wel erg schrok toen de aankondiging de dag voor de wedstrijd per e-mail kwam. Gelukkig kon hij wel, maar toen liet plots Tom zelf het afweten omdat hij de verjaardag van zijn nichtje vergeten was. Niet getreurd, aan Camiel hadden we een prima “invaller”. Het vervoer werd keurig per e-mail afgesproken inclusief het meerijden van Rick, die als wedstrijdleider meeging. Dus dinsdag 9 december 2003 met zijn vijven naar Helmond. We waren keurig op tijd daar, maar er stond nog lang niets klaar. Dus begonnen we toch vrij laat (tegen 20:30). Rob lootte zwart en zo wisten we waaraan te beginnen.

Luc

Luc speelde op bord 4 met wit en kreeg een variant op het bord die hij recent nog bekeken en versterkt had: zwart speelde wat onnauwkeurig en Luc kwam duidelijk beter te staan. Hij kon na de opening kiezen voor pionwinst of druk vasthouden. Na (te) lang nadenken koos hij voor pionwinst in een toren-paard tegen toren-paard eindspel. Analyse achteraf gaf hem gelijk. De stelling moest nu dicht tegen winst aanliggen maar zwart begon complicaties te zoeken en in Luc’s tijdnood kreeg zwart plots kansen met een sterke vrijpion. De stelling was na de tijdnood gewonnen voor zwart maar niemand had de combinatie gezien (pas thuis met de computer). Wat overbleef was nu zo gecompliceerd dat uitrekenen onmogelijk was. Zwart weigerde remise. Analyse thuis achteraf geeft aan dat de winst tussen wit en zwart snel afwisselde. Het eindigde met toren voor zwart tegen twee ver opgerukte pionnen voor wit. Lang bleef de stelling binnen de remisegrens (analyse achteraf). Luc was echter in enorme tijdnood met minder dan een minuut op de klok tot het einde van de partij. Zwart ging echter meeblitzen (met meer dan een half uur op de klok) en daardoor kon Luc winnend voordeel halen: twee dames tegen toren maar slechts enkele seconden over. Het lukt net binnen de tijd om zwart mat te zetten. Een zeer spannende en enerverende partij maar wel een eerste punt voor ons.

Doordat ik dus het eerste klaar was mag ik het verslag schrijven. Door mijn spannende partij heb ik natuurlijk wel nauwelijks wat van de anderen gezien: het enige wat me interesseerde was hoe goed of slecht ze stonden i.v.m. eventueel remiseaanbod.

Camiel

Camiel speelde een uitstekende partij met zwart op het derde bord. Na de opening was er nog weinig gebeurd maar stilaan kwam Camiel beter en beter te staan wat uiteindelijk pionwinst opleverde. Omdat de stelling nog niet zo duidelijk was gaf Camiel de pion terug om een eindspel toren-loper (voor Camiel) tegen toren-paard te bereiken waarin de loper veel sterker was dan het paard in een open stelling met pionnen op beide vleugels. De vraag was lange tijd dus niet wie dit ging winnen maar of het voldoende was voor winst voor Camiel. De partij kwam in de laatste fase met beide spelers slechts enkele minuten voor de rest van de partij. Camiel liet er echter geen twijfel over bestaan en bleef ijzersterk spelen waarbij zijn drie stukken actief kwamen te staan (inclusief de koning) en wits koning in de problemen kwam. Opgerukte vrijpionnen kwamen Camiel ook nog ter hulp en toen was er echt geen houden meer aan voor wit die het zinloze van verder spelen inzag. Het tweede punt was binnen.

Bob

Ongeveer tegelijk met de partij van Camiel kwam de partij van Bob in de allesbeslissende laatste fase. Bob speelde met wit op bord 2 een zeer gesloten stelling waarbij theoretisch wit meestal een klein voordeeltje heeft door wat meer ruimte op de koningsvleugel. Het kwam er echter in het geheel niet uit omdat zwart telkens weer tegenkansen kon creëren op de damevleugel. De stelling bleef daardoor lange tijd in evenwicht. Er ontstond uiteindelijk een paardeindspel met beiderzijds nog veel pionnen. Voor beide spelers was het riskant winstpogingen te ondernemen. Bob durfde echter geen remise nemen omdat de situatie op de andere borden en vooral bij Luc nog volledig onduidelijk was, vooral door het tijdsgebrek. Bob kon in het centrum een vrijpion creëren maar zwart kon daardoor met zijn koning op de damevleugel binnendringen. Dit laatste leek in eerste instantie niet zo heel gevaarlijk maar toen Luc uiteindelijk gewonnen had en Camiel duidelijk op winst afstevende was zwarts initiatief op de damevleugel toch tot grote proporties uitgegroeid en de vrijpion die hij daar maakte was veel gevaarlijker dan die centrale vrijpion van Bob. Het was nu te laat om tegenmaatregelen te nemen vooral omdat zwart het zeer nauwkeurig verder speelde. Zwart rukte verder op terwijl wits vrijpion de loop van zijn paard zelfs bijna nog eerder in de weg stond dan dat hij sterk was. Bob moest de strijd staken: 1-2 voor ons. Rob’s partij ging beslissen over winst of barage-snelschaakpotjes.

Rob

In Rob’s partij (bord 1 met zwart) was de opening snel klaar. Er bleef een moeilijk maar gelijk eindspel over met elk acht pionnen en torens waarbij wit loper en paard had tegen paardenpaar voor Rob. Wel had wit een dubbelpion maar die was niet echt zwak: toch voldoende voor Rob om een snelle remise te weigeren. Rob vormde een pionnenblok in het centrum op de witte velden, de kleur van de witte loper. Deze belemmerden erg de gang van de witte op g2 gefianchetteerde loper maar het is toch een riskante onderneming: als het centrum opgeblazen kan worden is de loper dan natuurlijk heel sterk. Gelukkig kon Rob dat met nauwkeurig spel steeds verhinderen. Wel kon wit een vrijpion op de damevleugel creëren maar die werd goed geblokkeerd door een zwart paard. De vraag van de partij was nu of deze vrijpion sterk of juist zwak was. Daar draaide nu alles rond. Voor ons als buitenstaanders was dit niet te beoordelen en dat maakte het hele gebeuren zo spannend. We wisten pas op het einde waar we enigszins aan toe waren. Toen de andere drie klaar waren met hun partij was het inmiddels wel duidelijk dat de vrijpion nu eerder zwak dan sterk was. Maar ook hier was de klok intussen een mede beslissende factor geworden. Beiden hadden nog minder dan een tweetal minuten voor de rest van de partij en Rob had wellicht zelfs minder dan zijn tegenstander. Zijn stelling verbeterde nu echter snel doordat hij een pionnenblok in het centrum kon schuiven en duidelijk ruimteoverwicht behaalde. Rond deze fase schoof hij echter zijn pionnen net iets te vlug in het centrum i.p.v. de witte koning eerst af te snijden en een beslissend mat te dreigen wat stukwinst zou hebben opgeleverd. Nu werd er echt gesnelschaakt waarbij alleen Rob echter echte winstkansen behield, tenminste op stelling. Er waren nu wel grove onnauwkeurigheden aan beide kanten totdat uiteindelijk toren en pion (voor Rob) tegen toren overbleef en plots wits!! vlag viel. Spannend tot het einde dus maar wel een verdiende 1-3 overwinning. Door naar de volgende ronde. Op tegen Eindhoven!

Ook Rick had als wedstrijdleider genoeg werk gehad met al die tijdnoodfases! Op de terugweg kwamen we aan bij de parkeerplaats waar ieders auto stond toen Rob al lachend voorstelde om even langs Tom te gaan, die slechts 100 m verderop woont. Of hij het eerst echt meende bleef onduidelijk maar op daar gingen we. Tom hoorde zijn hond blaffen toen we aankwamen bij zijn huis en kwam even kijken. Blij met de overwinning maar wat minder blij met het wakker worden midden in de nacht ging hij verder slapen en vervolgden wij om 1:30 's nachts onze weg verder naar huis. Toch een late bedoening dat op verplaatsing spelen op een weekdag! Maar het loonde de moeite.

De uitslagen op een rijtje:

HSC Helmond           2087	- 	Voerendaal     2148 	1 – 3
1.	F. Janssen    2136 	- 	R. Caessens    2229 	0 – 1
2.	B.W. Dekker   2084 	- 	B. Merx        2137 	1 – 0
3.	H.K. Faber    2074 	- 	C. Peerlings   2132 	0 – 1
4.	R.A.de Waard  2053 	- 	L. Zimmermann  2092 	0 - 1 

Luc Zimmermann