Voerendaal 1 op koers?

Je mag nooit de huid verkopen voordat de beer het loodje heeft gelegd. Onder de kop: "ASV op drempel van het kampioenschap" had de tegenstander de Gelderlander gehaald. ASV 2 stond bovendien aan kop in de KNSB 3e klasse B. In de loop van de week had ASV 4 het goede voorbeeld gegeven door naar de promotieklasse te promoveren. Alle reden om journalist en fotograaf uit te nodigen voor de 8e ronde KNSB, waar ASV 1 en ASV 2 over de ruggen van Voerendaal 1 en Sneek 1 het kampioenschap hoopten binnen te halen. Jammer dat de beren uit het uiterste zuiden en noorden van het land niet gekomen waren om het loodje te leggen: ASV 2 - Sneek 3-5! ASV 1 - Voerendaal 2½-5½!!

In het wekelijkse bulletin van ASV werd gerept over een regelrechte kraker tegen het sterke Limburgse Voerendaal waarbij gesteld werd dat beide teams elkaar niet veel ontliepen in sterkte. Dat was allemaal juist, maar niet op 17 april 2004.

Met een non-playing captain en talisvrouw Cheryl was Voerendaal met snode plannen naar Arnhem afgereisd. Men was goed voorbereid (schaaktechnisch en ontbijtkundig) aan het karwei begonnen en na 1 uur was er een plusje, vooral omdat iedereen zijn "eigen" stelling op het bord had!

  • Patrick (3, w) had optisch (volgens de hele zaal) een duidelijke plus bereikt en probeerde van "iets" "iets meer" te maken. Hij kreeg echter op een pijnlijke manier de deksel op zijn neus. Waar ging het mis? De analyse moet het leren. 0-1
  • Camiel (5, w) keek tegen een versnipperde zwarte stelling aan, waarbij het idee ontstond dat het zwarte loperpaar net niet genoeg compenseerde. Als het om 1 tempo gedraaid heeft, moet zwart zijn h7-h5 aan nader onderzoek onderwerpen. Een interventie (toren tussen oprukkende pion en zwarte toren) en het punt was binnen. 1-1
  • Rob M. (8, z) had na een moeizame opening via een "truc" (T maal Pf3) de betere stelling overgehouden, maar moest wederom het tijdnoodmonster te lijf. Mag remise? Gezien de overige stellingen: ja. Tegenstander kon moeilijk weigeren. 1½-1½
  • Na de nederlaag van Patrick kreeg Voerendaal een tweede tegenslag te verwerken. Arno (1, w) had een sterk stukoffer kunnen bekronen maar liet in een poging het pleit snel te beslechten de tegenstander met eeuwig schaak ontsnappen. 2-2
    De druk op de overgebleven 4 man nam uiteraard toe, waarbij Henk en Paul de beslissing in handen hadden. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als de buit al binnen hebben.
  • Wel de buit binnen had Tom (6, z) die een tegenstander had die alleen maar olie op het vuurtje wilde gooien. In dit geval het verkeerde vuurtje. Tom wachtte rustig af tot er sprake was van een binnenbrand en sloeg koelbloedig toe. 3-2
  • Voor de NPC was Henk the man of the match! Bij gebrek aan fotograaf konden zijn niet samen op de foto! Henk (4, z) had weer eens een ouderwetse Moderne opening op het bord. In het middenspel sloeg het brandje van bord 6 bijna over. Twee koningen in hun hempie, mat op h7 of g2? Iedereen die dacht dat Henk alles ingecalculeerd had, werd met een bescheiden "ik heb een paar zetten op gevoel gedaan" terecht gewezen! Drie maal hoera en 4-2.
  • Rob C. (2, z) kreeg nu de opdracht om zijn toren, plus pion, eindspel maar remise te geven. Na een heel rustige Italiaan had Rob het heft in handen gekregen en nergens meer afgestaan, tweede rij, pion, maar net niet winnend. Analyses in die andere Italiaan gaven aan dat hij winnend voordeel had kunnen halen, maar toch 4½-2½.
  • Paul (7, w) had na een moeizame opening, waarbij zwart op enig initiatief kon bogen en zijn eigen stukken niet allemaal het Engels even goed beheersten, zich losgewurmd, een pion meegesnoept en kon rustig meegenieten van de uitkomst van Henk op 4. Was daar nog iets misgegaan dan had hij moeten winnen. Nu mocht hij rustig "melken". Dat laatste bleek een koud kunstje. 5½-2½!
Als de plussen en minnen tegen elkaar worden weggestreept: DIK VERDIEND! Toch, 15 mei geen fanfare, geen journalist en geen fotograaf! De geruchten willen dat Oscar IM L. als fotograaf wil optreden. Dat kan nog net.

Getekend NPC Ed en talisvrouw Cheryl