Bezit

‘Ik bezit tenminste iets in tegenstelling tot’. Als criticaster M hiermee impliciet (bijna expliciet) bedoelt dat ik niets bezit, ben ik hierom blij. Eigenlijk is dat het enige wat hij ook wenst, gezien zijn passie ten aanzien van het Verre Oosten. Want bezitloosheid is een groot goed. Zonder bezit ben je zonder materiële belasting. Zonder de hang naar materiële belasting ben je vrij van verlangens. Uiteraard zijn andere verlangens bij M aanwezig waardoor hij de staat van Verlichting nooit zal bereiken (ik ook niet). Ook niet als je enkele mooie Japanse zwaarden her en der in huis plaatst en nog wat andere Japanse tierelantijntjes.

Nu ik gelukkig minder (niets) bezit dan mijn ware opponent kan hij me ook niks afpakken. Tevens denk ik dat je jezelf een te grote rol toedicht. Denk je dat jij er op een of andere wijze hebt bijgedragen aan het wel dan niet krijgen van de prijs Limburgse club van het jaar? Ware opponent, ik denk dat jij jezelf in dezen een te grote rol toedicht binnen dit universum. Je universum is in ieder geval groter dan die van de LiSB. Jouw universum staat ook open, een groot goed.

Wees origineel in het verzinnen van je stellingen criticaster. Jouw stelling ‘deze stelling is niet waar’ riekt erg naar ‘c’est ne pas un pipe’. De creativiteit van je geest ligt in het leggen van nieuwe verbanden. Wees jij eens zo gek mogelijk en hussel al je stellingen, opvattingen e.d. door elkaar om ze opnieuw op een innovatieve en humoristische wijze te rangschikken. Wellicht ben je echt de nieuwe filosoof, maar je blijft veel hangen in de klassieke opvatting van oorzaak en gevolg.

‘Ik bezit enige kennis van syntaxis en semantiek (zoek maar op in de dikke van Dale)’, dit is al de tweede keer dat mijn ware opponent zich beroept op zijn bezit. Tevens met wederom een oorvijg. Leg me eens uit waarom deze zin (inclusief toevoeging) noodzakelijk is. Waarom mij of de lezer ervan op de hoogte stellen dat je dit ‘bezit’?

Ik sluit af met twee vragen:

  1. Bezit jij ook je aanstaande?
  2. Waar ligt de bron van de oorzaak?
Igor, maandag 17 mei 2004