Voerendaal 2 laat halfje liggen!

De derde en tevens laatste voorronde van de rapid competitie werd dinsdag 8 april in Kerkrade gespeeld. In café Hamers stonden de teams van Brunssum, GESS, Kerkrade en Voerendaal 2 gereed om de eerste zetten te spelen voor de plaatsing in de finale. Opvallend was dat GESS het B-team stuurde, waardoor plaatsing in de finale-groep voor hen een zware klus zou worden.

In de eerste ronde lootte Voerendaal 2 de concurrenten uit Brunssum. Zoals bijna altijd was Ed Vos als eerste klaar en zette hij de toon voor de hele avond: een vlotte overwinning. Henk Temmink bestreed op bord 1 voor de zoveelste maal het Frans van Hans Dam. Net zoals in de tweede voorronde toonde Henk zich de betere. Ondanks het feit dat Rob Merx zich "moe" voelde en daarom op bord 4 wenste te spelen, behaalde hij een zuivere overwinning. Tom Bus kon de verdediging van Ger Schaffhausen niet kraken en besloot tot remise (3˝-˝).

In de tweede ronde stond gastheer Kerkrade op het programma. Ed Vos wikkelde snel af naar een gunstig eindspel waarbij zijn houtvoordeel de beslissing bracht. Rob liet Jozef Stupp zien dat men altijd op de hoede moet zijn voor spelers die vermoeid lijken te zijn. Andy Nelissen kwam tegen Henk blijkbaar te kort. Nadat Tom met het ludieke 27... Pg8 mat zijn partij tegen Glen Freer beëindigde, was de eerste 4-0 zege een feit.

In de laatste ronde speelde Tom met zwart een Wolgagambiet en ruilde zo snel mogelijk de dames. De druk op de a- en b-pion werd de witspeler snel noodlottig. Nadat hij merkte dat hij al acht zetten met een toren minder speelde, besloot de GESS-speler op te geven. Op bord 1 wist Dormans geen goed antwoord te geven op de Spaanse afruilvariant, die Henk hem voorschotelde. Al snel werd de verzwakte zwarte koningsstelling hem fataal. Ed Vos sprokkelde allerlei kleine voordeeltjes bij elkaar. Gelijk Nimzowitsch nam hij de open b-lijn in bezit, kwam Ed op de 7-de rij binnen, elimineerde lastige verdedigingsstukken, switchte met de dame naar de koningsvleugel en zette mat. Rob speelde een lange laveerpartij tegen good-old Fleischmann. In tijdnood speelde Rob het gewiekste e3 schaak. Hiermee won Rob de dame en de partij. Einduitslag 4-0.

Zoals het de mathematici betaamt, wisten zij op het juiste moment te pieken. Samen met Brunssum heeft Voerendaal 2 zich geplaatst voor de finale. Hopelijk, en naar verwachting, zal ook Voerendaal 1 daar van de partij zijn. Daar zal dan de strijd der Giganten plaatsvinden: Voerendaal 2 – Voerendaal 1.

Tom Bus