Een leerzame en leuke ‘Bonte schaakavond’ (19 juni)

Afwisseling van spijs doet leven! En inderdaad, een reguliere doordeweekse donderavond werd dit keer omgetoverd in een leerzame en leuke schaaksessie. Het donderdagavond-alternatieven-clubje had een recept bedacht waarbij de ingrediënten ‘leerelement’ en ‘vermaak’ tot een prachtige delicatesse werden bekokstoofd. Ruud, onze webmaster, was dit keer de chefkok:
  1. We nemen twee teams van 4 of 5 mensen en zetten een meester in het midden centraal als coach. Dit keer waren het de meesters Henk Temmink, Tom Bus, Arno Henzen en Rob Caessens. Zij kregen de opdracht mee om het beste uit het team te halen en niet om zelf tot de beste zetten te komen.
  2. We nemen een interessante stelling vanaf de opening, die door de strijdende teams verder moet worden gespeeld.
  3. Men neme drie borden. Voor elk team een analysebord en in het midden een bord waarop de echte partij wordt gespeeld.
  4. Voeg een klok toe aan het speelbord en geef beide team elk 1,5 uur bedenk- en analyseertijd.
  5. Neem een goede chefkok die de boel niet in de soep laat lopen!

Deze receptuur zorgde voor de nodige hilariteit en tot heel veel schaakinzicht mag ik wel stellen. Alle zes de teams begonnen meteen met het vormen van een stellingsoordeel: “Die pion is bij wit wat zwak, zijn stukken staan wel erg centraal en kunnen snel actief worden, kunnen wij (zwart) alleen op die zwakke pion spelen of zijn er nog andere motieven in de stelling? O ja, ik zie dat wit een half open lijn heeft”.

En natuurlijk ook de mix van tactische spelers en positionele spelers leverden een meerwaarde op, Rob Merx: “Camiel gaat lekker hakken en ik trek wel bijtijds aan de bel! Een goede combinatie”. Alle partijen bleven spannend tot en met het eindspel, Henk Temmink: “Inderdaad, we lopen vrijuit met onze koning over de witte velden naar de tegenstander en peuzelen zijn hele damevleugel op!”.

Nadat de partijen waren afgelopen rond 23:30, werd zelfs nog collectief nageanalyseerd. Ik vond het mooi geweest, ik ging met een voldaan gevoel naar huis. Weer wat opgestoken van het schaakspel en ook nog eens een leuke avond gehad.

Ruud zal de teamopstellingen en de gespeelde partijen van de avond na zijn vakantie verder uit de doeken doen. Bovenstaande citaten zijn geparafraseerd.

Igor Heinen