Voerendaal 2 DJZ 1: eerste kraker eindigt in remise

DJZ 1 was zondag 6 oktober 2002 de eerste testcase voor het nieuwe Voerendaal 2. De donderdag vooraf speelde Frank van Rijsbergen met de witte stukken een goede partij tegen Peter Mergelsberg (bord 6). Althans, hij kwam goed uit de opening, maar ontnam door zijn laatste ontwikkelingszet met zijn paard de vluchtvelden voor zijn eigen loper. De spanning leek Frank fataal te zijn geworden. Hij streed voort, maar het mocht niet baten (0-1). Igor Heinen was de tweede speler die op verzoek van DJZ vooruit speelde. Na een niet echt spectaculaire partij op bord 3 koos Igor (met zwart) niet altijd voor de beste voortzetting. Echter, wit toonde niet echt veel initiatief en Igor won terloops een pionnetje. In het toRenéindspel stond Igor voor de taak om te bewijzen dat het gewonnen was. Serge Herzet was wel erg vriendelijk door beide torens van het bord te ruilen. De rest was een peulenschilletje voor de zwartspeler (1-1).

De rest van de manschappen verzamelden zich in de Koffiemuuele om zich fysiek en mentaal voor te bereiden op de wedstrijd. En we verwachten de volgende opstelling op de eerste 4 borden:

1. Bart van der Zwet (z) - Luc Janssen
2. Bob Merx       - Eric Brouwers
3. Igor Heinen      - Serge Herzet
4. Tom Vrouenraets    - René Snoeck

Maar DJZ had (ook) gehusseld. Hierdoor speelde op bord 2 René Snoeck tegen Bob Merx. Bij René zat de angst er behoorlijk in. Dit toonde hij kordaat aan door van zijn eigen openingsrepertoire in de Caro-Kann af te wijken. René had namelijk in eerdere partijen flinke klappen opgelopen van Bob. Hij bleef passief spelen en Bob rolde hem dan ook langzaam op. Maar reden om te juichen was er nog niet want Bert Smeets speelde zijn Weens niet volgens het boekje. Sander Vanwersch schoof zich daardoor geroutineerd op bord 5 (te laag naar mijn mening) naar een gewonnen eindspel. Roy Elzinga ontworstelde zich op het zevende bord goed uit de opening, maar overspeelde direct zijn hand door te snel op de tactische toer te gaan. Zijn tegenstander won snel een kwaliteit en nam wat meer tijd dan nodig om het karwei verder af te maken. Opluchting overviel me toen ik hoorde dat Luc Janssen op bord 4 op moest geven tegen Tom Vrouenraets wegens een grove blunder. Zij speelden de interessantste partij van de middag. Deze verliep als volgt:

Tom Vrouenraets Luc Janssen
1. e4   e6
2. d4   d5
3. Pc3  Lb4
4. e5   c5
5. a3   Lxc3
6. bxc3  Da5
7. Ld2  Da4
8. dxc5  Pd7
9. Pf3  Pxc5
10. Tb1  Ld7
11. Pd4  Pe7
12. Tb4  Dxa3
13. Pb5  Lxb5
14. Lxb5 Pc6
15. 0-0  0-0
16. Th4  f5
17. exf6 Txf6
18. c4  Pe4
19. Le3  Dd6? Met remiseaanbod. De ogen van Tom knipperden één keer en Luc ging een eindje lopen.
20. Txe4    Luc kwam terug, knipperde twee keer met zijn ogen en gaf op.
Al met al een interessante partij vol met leuke wendingen en trucjes. Bart van der Zwet speelde op bord 1 met zwart een partij naar zijn hand. Bart koos tegen Eric Brouwers voor een solide stelling waar hij met plusje uit kwam. Echter, de krappe tijd noodde hem het remise-aabod van Eric aan te nemen. Een goed resultaat en een opsteker voor het team. Tijd voor de teamleider (Bob) om John Heuts (bord 8) remise te laten aanbieden om de kraker op 4-4 te doen besluiten. Een tevredenstellend resultaat, vooral gezien het resultaat in Heerlen (Heerlen I DJC 2: 4-4). De spanning in de competitie komt dit ten goede.

Igor Heinen