Topper kent bloedstollende apotheose

Afgelopen zaterdag heeft Voerendaal 1 bezoek gehad van medekoploper De Wolstad uit Tilburg. Onder het motto "never change a winning team" is onze voorbereiding en speelwijze dezelfde gebleven. Tijdens het smakelijke ontbijt in de Koffiemuuele wordt dit door mij onderstreept: "Jongens, we gaan lekker schaken. Maar pas op, onze tegenstanders willen dat verhinderen". Om de spijsvertering goed op gang te brengen en de geest nog enigszins te verlichten besluiten we de voorbereiding met een zonnige wandeling rondom de visvijver.

Nadat de wedstrijdleider eindelijk gearriveerd is, file op traject Brunssum-Voerendaal, wordt om iets na 13:00 het startsein gegeven. De Wolstad heeft een kleine wijziging in de opstelling gemaakt om onze kleine wijziging op te vangen... of is het net andersom?

In de eerste drie speeluren wordt er door beide teams omzichtig en stevig gespeeld waardoor er nog geen beslissingen vallen. Onze trouwe fans zijn hiervan op de hoogte en komen dan pas ook om 15:30 de zaal binnen om net zoals in de voorgaande matches het vuurwerk van dichtbij te aanschouwen. Om 16:00 rook ik mijn derde sigaret en merk op dat het nog steeds 0-0 staat. Het vierde speeluur gaat beginnen!

  • Iets na vieren opent Rob Caessens (2,w) de score. Via een Moderne Opening van Hoeksma komen we in de Lopervariant van de Caro-Kann terecht. Rob maakt handig gebruik van de theorie van Botwinnik: "Ruil net zolang totdat jij de betere stukken overhoudt" Zo kon Rob met zijn zwartveldige loper een stuk incasseren en de partij (1-0).
  • Even later weet Rob Merx (8,w) zijn mooie partij te verzilveren. In een Sämisch-variant weet tegenstander Schoots geen tegenspel te krijgen op de koningsvleugel en Rob verhoogt stelselmatig de druk op de fragile andere zijde. Kassa (2-0)!
  • In een lastige manoeuvreerpartij heeft Henk Temmink (4,w) een langdurig initiatief tegen de geïsoleerde Tarrasch-pion . Ondanks sterk verweer moet tegenstander Feelders het onderspit delven (3-0).
  • In een Kalashnikov ontstaat een interessant middenspel. Marco Starmans (7,z) ruilt zijn dame tegen twee torens. Ondanks de materiaalverhoudingen komen beide spelers niet verder en wordt de vrede met Jansen getekend (3½-½).

De overige borden zijn nu in de tijdnoodfase. Gedurende deze fase staat Arno bijna gelijk, Patrick gelijk tot minimaal plusje, Camiel iets minder tot gelijk en Tom gelijk. De tijdnoodfase kan echter grote veranderingen opleveren.

  • Na de tijdnoodfase heeft Camiel Peerlings (5,z) voldoende tegenspel om zetherhaling af te dwingen. Gezien de stand op de andere borden is er geen reden om dat te weigeren. Tegenstander Viering moet berusten in remise (4-1).

Het kan verkeren... sprak de wijze Bredero

  • Na een “bekende” opening, althans voor Arno Henzen (1,z) ontstaat een spannende strijd om het initiatief. “Gastspeler” Gonzalez Diaz lijkt telkens een tikkeltje beter te staan. Het gevaar wordt consequent afgeweerd. In een Dame-toren eindspel met elk drie pionnen besluit Arno tot een verkeerde pionopmars. Een gelijke stelling is ineens een verloren stelling (4-2).
  • Tom Bus (6,w) krijgt in een Reti-opstelling de betere kansen. In tijdnood besluit Tom ijzer met handen te breken waardoor Leemans plots met twee pluspionnen blijft opgezadeld. Tegen de tweede tijdnoodfase weet Tom (Dame met witveldige loper) een koningsaanval op te bouwen tegen de Dame met zwartveldige loper (Recept Simagin!). Leemans is bereid zijn loper te offeren! Het eindspel D+4p tegen D+L biedt alleen Leemans kansen. Tom kiest voor de afwikkeling naar een Dame-eindspel met twee minus-boeren. Dit eindspel biedt de nodige ontsnappingsclausules maar in de derde tijdnoodfase schijnt Tom pat gemist te hebben waarna Leemans het bekwaam uitmaakt (4-3).
  • Het lot ligt nu in handen van Patrick Driessens die met gelijk spel de opening van Kocken is uitgekomen. In eerste instantie (vrije b- en c-pion) lijkt Patrick een tikkeltje beter te staan. Kocken springt handig met zijn paard waardoor zijn vrije a-pion toch gevaarlijker blijkt. Er wordt afgewikkeld naar een T-P-3p tegen T-L-2p op één vleugel. Patrick verdedigt oplettend en wikkelt af naar een T tegen T+h-pion. In hevige tijdnood (Patrick: 21s , Kocken 14s) kan Kocken de zwarte toren winnen. Hij ziet het niet! Patrick ook niet waardoor Kocken de herkansing niet onbenut laat (P:19 s ; K: 12 s). Het pakken van de toren en het promoveren tot dame neemt nog enige tijd in beslag. Met de klok op vallen, voor sommige aanwezigen lijkt hij al gevallen, wordt Patrick mat gezet (4-4)!
Van Tilburgse kant klinkt een spontaan applaus voor hun succesvolle resultaat.

"Nog nooit heb ik zo gebaald; Nog nooit heb ik zo genoten", waren mijn eerste en tweede gedachten na deze match. Een bijna veilige 5½-2½ -overwinning eindigt in gelijkspel. Ik moet bekennen dat de Tilburgers zeer gretig en gedreven speelden.

Ik kan met enkele koppen besluiten zoals: Wolstad door oog van de naald; Voerendaal laat steekjes vallen; Schaakgodin Caïssa is Voerendalers niet gunstig gezind; Vrouwe Fortuna lacht de Wolstad toe; Wat begon met een mooie zaterdagmiddag eindigde met donkere wolken boven de Borenburg, de stomste boer heeft de dikste aardappelen enz.

Dat doe ik echter niet, want deze match is een propaganda, qua suspense-gehalte dan , voor het schaken! Meer in de lijn van de match lijkt mij: Geluk dwing je af! Door deze plotselinge uitslag wordt de strijd in de “Poule des Doods” wel ongemeen spannend. Wij zullen echter “lekker blijven schaken” en de Stukkenjagers zijn bij deze gewaarschuwd!

Waren er nog bijzonderheden naast het spannende wedstrijdverloop, vraagt u zich af?

Ik zal een kleine opsomming noemen:

  • Er zijn geen broodjes! Gelukkig heeft de Wolstad net een supermarkt Geplunderd waardoor dit euvel wordt verholpen.
  • Camiel krijgt een telefoontje van een zieke in de familie en forceert de remise
  • Patrick doet een onreglementaire zet. Tegenstander doet een zet. Medetegenstander roept: FIDE ! (Mag dat?) en Patrick krijgt twee strafminuten.
  • Tom doet zijn zet en drukt op de klok! Zijn klok blijft echter lopen. Medespeler roept:”Wedstrijdleider, er loopt een klokje verkeerd” (Mag dat?)Tom drukt weer op de klok. Euvel verholpen.
  • In de laatste partij: vlag valt, dame zet mat! Of is het: dame zet mat, vlag valt? Mat = Mat, zo gaat dat!
Tom Bus