“Het kan verkeren...” sprak SMB 3 melancholiek

In de zevende ronde speelde Voerendaal tegen degradatiekandidaat SMB 3 uit Nijmegen. De afwezige Arno Henzen (verhuisperikelen) werd vervangen door good old Ed Vos. Op papier zou het eerste een klinkklare overwinning moeten behalen. Onze tegenstander dacht daar in eerste instantie ook zo over, maar de bal is rond en kan vreemd draaien.

De eerste beslissing viel op bord 8. Marco Starmans (8,w) kreeg een Nimzo-Indische verdediging voorgeschoteld. Na een te vroeg f5 van zwart won Marco een pion in zeer goede stelling. De rest was een kwestie van techniek (1-0). Vervolgens maakte Camiel Peerlings (5,w) remise in een toreneindspel. Het lichte openingsinitiatief bleek niet voldoende voor winstpogingen. Zetherhaling besliste de partij (1½-½).

Paul Vercoulen (3,z) speelde het pas bestudeerde Grunfeld-Indisch. Zijn tegenstander verkreeg een solide stelling en Paul zag het somber in. Desondanks zag Paul mogelijkheden en weigerde het remiseaanbod. Vijf zetten later moest Paul de handdoek in de ring werpen (1½-1½). De tegenstander van Ed Vos (7,z) speelde afwachtend schaak. Ed nam het initiatief en startte middels f5-f4 een koningsaanval. De counterattack was echter veel venijniger waardoor Ed in een verloren eindspel werd gemanoeuvreerd (1½-2½). Op bord 4 kwam Henk Temmink (4,w) met groot voordeel uit de opening maar hij kon nergens de genadeslag toedienen. Het gekscherende remiseaanbod werd dan ook definitief afgewezen. Het missen van de directe winst gaf de tegenstander hoop en kansen, die deze dan ook gretig gebruikte. Henk was zo sportief om de fraaie matzet (g5) toe te laten (1½-3½).

Wat is er aan de hand? Met nog drie partijen bezig tegen een fikse achterstand opkijkend... Dat betekent dat er va banque op winst moet worden gespeeld!

Vanuit een Colle-opening (Londoner-systeem) behaalde Rob Caessens (2,w) groot positioneel en inmiddels ook materieel voordeel. Zijn tegenstander Hogenhout liet uit “sportiviteit” zijn eigen klok lopen en weigerde te zetten. Toen hij nog vier minuten had, voerde hij al staande naast het bord zijn laatste zet uit. Hij spoedde zich naar de bar om daar een “vreugdedansje” ten toon te spreiden. Na verlies door tijdsoverschrijding, vergat hij zijn tegenstander te feliciteren. Jammer voor de overige zeven SMB-ers die geheel correct speelden (2½-3½). Onze kopman Patrick Driessens (1,z) had het beste van het spel na de opening. Zijn tegenstander liet zich echter niet onbetuigd en startte een initiatief op de koningsvleugel. Dit geheel resulteerde in een lastig dubbeltoreneindspel, waarbij wit aan het langste eind trok. Hiermee was de eindoverwinning voor SMB een feit (2½-4½). Dat Tom Bus(5,z) zijn partij tenslotte won , is alleen aardig voor de statistiek. Eindstand: 3½-4½.

Dit was natuurlijk een grote domper. Een meevaller was echter dat HSC op 4-4 bleef hangen tegen HMC-Calder 2. Dat betekent dat Voerendaal alles nog in eigen hand heeft. De volgende ronde tegen medekoploper Zukertort-Amstelveen zal beslissend zijn.

Tom Bus