Precies genoeg

Zoals je uit de titel al kunt opmaken, is het Voerendaal 1 dit keer wel gelukt om kampioen in de derde klasse te worden. Na de deceptie van twee jaar geleden, toen Pionneke ons door een 8-0 overwinning toch voorbij ging, nu (weer) een fantastische prestatie. En al helemaal als je bedenkt dat in onze klasse 4 van de 5 sterkste teams uit alle derde klasses speelden. Heren, chapeau!

Voor degenen, die er niet bijgeweest zijn, zal ik proberen de zes actes van dit stuk te beschrijven. Gezien het eindresultaat, zou ik het plaatsen onder de blijspelen. Geniet met me mee (de acteurs en live toeschouwers mogen nu zonder entree meegenieten).

1e acte: het ontbijt

Het stuk begint met met een middellange acte als inleiding. To do: hier het standaardverhaal over het ontbijt bij de Koffiemuuele invoegen. Bij het afrekenen moet Arno EUR 9.40 betalen. Ik reken even en reclameer: dat klopt natuurlijk niet. Toch wel dus, wat een prijzen tegenwoordig. Het ontbijtje van Paul komt nog iets hoger uit. Het zal ongeveer 48 Euro zijn geweest. Een champagne ontbijt? Nee hoor, 8 Euro voor het eten en 40 Euro voor het parkeren...

Na het eten volgt de wandeling. Tegen Stukkenjagers 2 werd ruim gewonnen met de lange wandeling om de vijver, dus dat wordt herhaald. Arno en Rob C. lopen wat harder dan de rest en wijken van de route af. Samen met Rob M. concludeer ik meteen, dat ze vandaag gaan verliezen.

2e acte: DÉ wedstrijd

Tijd voor de hoofdacte van het stuk. Aan het werk allemaal. Voor vandaag ben ik aangewezen als vrijwilliger voor de functie van non playing captain (NPC). Hierdoor kan Tom zich volledig richten op zijn eigen partij, ik neem de zenuwslopende taken over. Met een matchpunt en een hele sloot bordpunten voor is een gelijkspel genoeg voor het kampioenschap. Zorgen dat het team 4 punten haalt is dus de taak. In onze opstelling ontbreekt Henk, maar met onze breedte is dat geen probleem. Bij HMC 2 (onze tegenstander van vandaag dus), is Mostertman er niet bij. Zijn vervanger is Henk Burg. Dat is wel een behoorlijke verzwakking, maar wel de sterkste invaller met een auto. Jongens, barst maar los...

De eerste tijd verveel ik me een beetje en ben ik weinig in de speelzaal. Er gebeurt op de borden toch nog niks. Zodra er wat tekening in de strijd komt, ziet het er aardig uit. Arno, Rob C., Marco en Patrick lijken al beter te staan.

Nu spoel ik de band over het saaie middenstuk heen. Het is nu ongeveer 16:30. Marco kreeg weer zijn huisvariant en won daarmee, net als vorige keer tegen Amstelveen 4, eenvoudig (1-0). Patrick heeft in diens vertrouwde stijl zijn voordeeltje rustig en dwingend uitgebouwd: betere stelling, pionnetje pakken, pionnetje pakken, stelling verder verbeteren, kwaliteit winnen, punt (2-0).

Alle andere partijen zijn nog bezig. Arno verdedigt zich al twee uur na een dame-offer van zijn tegenstander (Jasper Broekmeulen, in de Paasvakantie kampioen van Nederland t/m 16 geworden). Over deze fase zegt Arno later, dat zijn tegenstander hier lange tijd als enige schaakte. Het enige, dat Arno ongeveer deed, was steeds een zetje naar voren of achteren met zijn koning. Wel is duidelijk, dat de stelling van Arno aan het verslechteren is. Voor dat bord verwacht ik een nul.
De stelling van Rob C. vertrouw ik niet helemaal. Hij heeft een pion geofferd in ruil voor een actieve stelling. Ik ben dan bang, dat je het positionele voordeel op een gegeven moment kwijt raakt, waarna je een probleem hebt door die minpion. Camiel compenseert dat met een goede stelling, waarin hij ook het initiatief heeft. De andere partijen kunnen alle kanten op.

Weer wat doorspoelend komen we bij de beslissende fase aan. Paul krijgt een remise-aanbod en heeft de tijdcontrole al gehaald. De andere partijen zijn echter nog niet zo ver. Ik adviseer hem te wachten, tot na de tijdnoodfase. Als we dan een vol punt nodig hebben, moet hij doorspelen en anders kunnen we het halfje gebruiken op weg naar de belangrijke 4 punten. De tegenstander van Rob M. heeft ook al eens remise aangeboden, maar Rob moet doorspelen. Hij kan niet wachten, omdat hij nog niet bij de tijdnoodcontrole is.

We zitten nu in de eerste tijdnoodfase en er gebeurt van alles op de borden. Het belangrijkste is bij Camiel, die een paar pionnetjes snoept. Even een wanhoopsoffer weerleggen en het punt is binnen (3-0)! Rob C. staat een stuk tegen twee pionnen voor, dus dat komt ook wel goed. Toch een snelle actie: Rob M. mag remise aanbieden. Zijn tegenstander accepteert bijna meteen (3˝-˝). Dat is het sein voor Paul om ook onmiddellijk remise aan te nemen (4-1). En daarmee is het kampioenschap een feit!

De overige drie borden gaan vervolgens allemaal verloren. Rob C. als eerste (4-2). Naar verluid voor het eerst in zijn (lange, lange, lange) carriere gaat hij door zijn vlag. In een gemakkelijk gewonnen stelling denkt hij de 40 zetten gehaald te hebben. Daardoor verbruikt hij zijn laatste 20 seconden voor wat in de reconstructie de 40e zet blijkt te zijn. Dat is er eentje te weinig...

Arno's stelling is steeds verder verslechterd en gaat uiteindelijk verloren (4-3). Een indrukwekkende partij van zijn tegenstander. Of het allemaal correct was? Daarvoor was het volgens mij voor iedereen te moeilijk. Onze teamleider is als laatste bezig, maar zijn stelling is niet meer, wat die geweest is. Tom vertelde dat hij juist de mist in ging in een stelling waar hij (groot) voordeel had kunnen behalen. Helaas, ook deze stelling is niet meer te houden (4-4). Vier punten, precies genoeg voor de meer dan verdiende titel. We zijn trouwens ongewoon vroeg (rond 17:30) klaar. Normaal zijn er wel een of meerdere eindspelletjes die uitgemolken worden, dit keer gelukkig niet. Want het is tijd om te feesten!

3e acte: het feest

Na een lange acte nu een redelijk korte. Na het harde werk en de spanning is het tijd om te feesten. Het bestuur heeft gezorgd voor een flinke taart (met toepasselijk opschrift) en champagne. In een korte toespraak van Bert S. worden Voerendaal 1, Voerendaal 2 en Camiel (topscorer met 7 uit 8) in het zonnetje gezet. Zoals je op de tweede foto kunt zien, hebben we bij Voerendaal te maken met echte schakers. Daarnaast hebben we enkele leden, die ook lid van de Schutterij zijn. Het is maar goed, dat niemand geraakt werd bij het openen van de drank!


Het bestuur is bezig met taart en champagne voor onze kampioenen.

Is dit nou een uitbundig kampioensfeest?
 

4e acte: het terras

En weer een korte acte. Uitpuffend op het terras nuttigen we een rondje genuttigd en dan gaan we snel door naar het restaurant.

5e acte: het restaurant

Qua duur is dit een lange acte, maar qua lengte in het verslag is het weer een korte. Tijdens het eten herkauwen we ook de partijen van vandaag. Mijn voorzienige blik kan ik hier mooi aan iedereen kwijt. Het verbaasde me niets, dat Rob C. en Arno verloren. Had ik om 12:30 al voorspeld!

6e acte (slotacte): het snelschaken

Het is een lange zit geweest bij dit blijspel. Houd even vol, we zijn bijna klaar. Rond 19:30 zijn we klaar met eten en vertrekken we met een man of 12 naar Cafe Zinzen. Daar worden de schaakborden weer tevoorschijn getoverd en gaan we blitzen. 3 minuten, 2 minuten en 1 minuut + 2 seconden/zet zijn de tempo's die ik op de klokken zie. Bob vertelt, dat hij -35 scoort. Bart schijnt daardoor op +35 te staan. Ik vraag me af, hoe de opstellingen van volgend jaar er uit gezien zouden hebben als we deze avond als kwalificatietoernooi hadden meegeteld. Op een gegeven moment zakt de kwaliteit van mijn prestaties snel in. Een geschikte mogelijkheid om te vertrekken en op een mooie tijd thuis te zijn. O nee, want het is al weer 1:30. Bob, Rob C., Rob M., Marc (Kraus), Igor, Camiel, René (Snoeck) en Tom gaan gewoon door. Ze doen het misschien op een vreemde manier, maar die Voerendaalse schakers weten toch wel wat feesten is...

Tot slot stel ik met trots de acteurs van deze voorstelling aan u voor (applaus graag):

Voerendaal 1 - HMC Calder 2 4-4
Arno Henzen - Jasper Broekmeulen 0-1
Patrick Driessens - René Olthof 1-0
Rob Caessens - Ronnie de Hoog 0-1
Camiel Peerlings - Bob Janssen 1-0
Tom Bus - David van Kerkhof 0-1
Paul Vercoulen - Twan Burg ˝-˝
Rob Merx - Piet van Eijndhoven ˝-˝
Marco Starmans - Henk Burg 1-0

Indien u uw kaartje nog niet heeft betaald, dan verzoek ik u de 15 Euro binnen 14 dagen over te maken op het rekeningnummer van onze penningmeester. Tijd voor mij om naar bed te gaan (om enkele minuutjes na vieren). Ik hoop dat u van de voorstelling heeft genoten, welterusten.

Ruud