Voerendaal deelt eerste klap uit!

SC En Passant – Voerendaal 1-7

Eindelijk is het dan zover! Na weken popelen van ongeduld mag het gereviseerde eerste team van Voerendaal aan treden in de externe competitie. Tegenstander is het pas gepromoveerde SC En Passant uit Bunschoten (Spakenburg). De goede traditie van Voerendaal om voor de match samen te ontbijten wordt in ere gehouden. Via de VVV van Spakenburg worden we getipt op het pannenkoekenrestaurant ’t Smulhuuske. Ondanks de lichte vertraging die Rob C, Henk en Tom hebben opgelopen is er ruim voldoende tijd om een broodje of pannenkoek te verorberen. Tussen de happen door wordt de strategie besproken: lekker schaken!

Om tien voor een beklimmen we de toren van het prachtige (schaak)gebouw van En Passant. De tafels zijn in een (bijna gesloten) cirkel gerangschikt waardoor bord 1 bijna contact maakt met bord 8. Onze team opstelling is hier geheel aan aangepast, omdat de ervaren Voerendaal-spelers op bord 1 (Patrick) en de slotborden (Marco en Rob M) de nieuwkomen broekies op de borden 3 t/m 6 kunnen begeleiden. Onze tegenstanders komen met hun sterkste opstelling. Reden voor ons om niet meteen aan een walk-over te denken.

In de eerste twee uur wordt langzaam maar zeker de druk opgebouwd. Geen enkel bord staat slechter maar er staat ook nog niemand gewonnen. Tijdens het derde uur beginnen de mistdampen op te lossen maar het staat nog steeds 0-0.
Tegen de tijdnoodfase ga ik een sigaretje roken; na terugkomst hiervan staan we met 2-0 voor. Van blijdschap en spanning ga ik vlug een sanitaire noodstop houden; bij terugkomst staan we met 5-0 voor. Wanneer ik bij mijn bord terugkom, blijk ik nog maar zo weinig tijd te bezitten dat na enkele zetten mijn tegenstander triomfantelijk “vlag” uitroept. Na de welgemeende felicitaties uitgebracht te hebben, besloot ik mijn nederlaag alcoholisch te verwerken. Na twee slokken was de einduitslag bekend: 7-1 voor Voerendaal! We besloten de dag met een eenvoudige doch voedzame maaltijd bij "De Chinese Lange Muur". "Het beste chinees restaurant van Nederland" zoals een autochtoon uit Spakenburg beweerde. Met een natje en een droogje werd de dag geevalueerd: voor de tweede ronde zal er een kleine wijziging optreden. PC zal NPC worden.

Driessens - Vedder
Met de krachtige opstoot c5 ruïneert Patrick de zwarte stelling. Vedder komt deze slag niet meer te boven en wordt langzaam maar zeker uitgeteld.

Drent - Caessens
Wit speelde een obscuur zijvariantje in het spaans. Rob verdiepte zich in de stelling en verkreeg vrij snel gelijk spel. Het trotse witte paard op d4 verloor zijn steunpunt waardoor de zwarte lopers de overhand kregen. Gelijk Simagin maakte Rob handig gebruik van zijn loper-toren batterij.

Henzen - van Dieren
Een lastige penning bezorgde zwart een verkrampte stelling en tijdverlies. Nadat Arno zijn "slechte loper" via f1-d3-c2-a4 naar c6 had gebracht was de zwarte stelling rijp voor de sloop.

Van de Hoogen - Temmink
Via een moderne opening kwam een siciliaanse structuur op het bord. Henk had de c-lijn en het loperpaar. Wit had niets. In plaats van zelf actieve zetten te kiezen ging wit hardnekkig maar niet afdoende keepen. Kleine voordeeltjes worden grote....... kassa!

Vercoulen - Koelewijn
De tegenstander van Paul zette al snel een muur op door al zijn stukken op de 7-de en 8-rij te plaatsen. "Zie maar hoe je hier doorheen komt", fluistert hij. Paul begint met wat plaagstootjes en gaat daarna (Td1-h1-d1) over tot een paar uppercuts. Er komen wat barsten in de zwarte voegen. Toen het eerste steentje viel, viel het bouwwerk mee!

Heuveling - Bus
Tom kreeg al snel goed spel maar liet wit terugkomen in de partij. Op zoek naar initiatief verbruikte hij te veel tijd. Afwikkelend naar een gunstig eindspel werd het tijdtekort hem noodlottig. Hiermee werd hij de schlemiel van de dag!

Starmans - Huygen
Zwart zette de partij origineel (Leeuwachtig) op. Marco beantwoordde de flankaanval met een centrumopmars (c5). Vanaf dat moment raakte de Leeuw zijn manen kwijt en begon te keepen. Een rekenfout bracht snel het punt bij Marco.

Van de Groep - Rob Merx
In een gesloten Siciliaan kreeg Rob al snel druk op de boertjes op c3 en d3. Een foutieve ruil op e5, leverde Rob een prachtige pluspion op d3 op. De rest was niet leuk meer, althans niet voor Van de Groep.

Tom Bus