DJC 2 - Voerendaal 2

De externe wedstrijd begon voor Frank en ondergetekende op de donderdagavond. Op verzoek van DJC om twee spelers te laten vooruitspelen, zodat ze tenminste een keer per seizoen met een compleet team kunnen aantreden. Frank van Rijsbergen moest met zwart op bord 8 tegen Luc Cornet. Frank kennende kwam er een wilde opening op het bord en offerde hij een kwaliteit. Na 20 zetten bleek er van de aanval niks meer over te zijn en nog enkele zetten later gaf hij op. Ik zelf moest met wit tegen H. Wijnhoven. In het middenspel verloor ik twee pionnen in een mislukte koningsaanval. Na een slordig eindspel van zwart kreeg ik de kans om een kwaliteit te winnen. Met een T + pion tegen P + 2 pionnen bood zwart remise aan.

Met een achterstand van -1 moesten de overige zes spelers in Stein aantreden. Er werd gespeeld in een dart/biljart cafe in een somber zaaltje achter het cafe. Een groot voordeel was er wel waar menig voerendaler jaloers op kan zijn: er was een bar die open was!

Tom deed zijn plicht en won gemakkelijk van Leo Caessens met wit. Bart en Igor stonden een pion achter; Ruud en Bert stonden goed. Igor kreeg het initiatief te pakken en met goede samenwerkende stukken ook de partij: 2 -1. De Limburgse kampioen eerste klasse Gerard Bischoff speelde tegen Ruud op het tweede bord. Ruud die een koningsaanval had en in de tijdnood-fase een stuk voor stond, kon niet winnen en verloor mede door de tijdsdruk.

Bert Smeets stond in het eindspel een kwaliteit voor tegen een pion. Omdat hij voor een dringende reden op tijd thuis moest zijn vermazelde hij het eindspel en gaf op. Het voordeel van een pion meer kon Marcel Graff niet uitbuiten tegen Bart en schoof de stelling dicht, zodat er tot remise werdt besloten: 3-4. Bob die ondertussen goed stond, maakte het zich moeilijk door pionnetjes af te ruilen en kwam in een eindspel terecht met T+L tegen T ("theoretisch remise, maar het biedt goede kansen" aldus Bob tijdens de partij - RL). Hij beheerste dit goed en wist de koning in de goede hoek te drijven (de hoek van de kleur van de loper) en de tegenstander Jean van Kan mat te zetten: 4-4. Na vijf uur spelen was dit voor Voerendaal een teleurstellende uitslag.

DJC 2 -Voerendaal 2 4-4
Jean van Kan -Bob Merx 0-1
Gerard Bischoff -Ruud Lemmers 1-0
Peter van Dinteren -Igor Heinen 0-1
Marcel Graff -Bart van der Zwet -
Leo Caessens -Tom Vrouwenraets 0-1
Frans Hermans -Bert Smeets 1-0
H.Wijnhoven -John Heuts -
Leo Cornet -Frank van Rijsbergen 1-0

John Heuts