Voerendaal 1 revancheert zich op een overtuigende wijze!

The fellowship of chess

De koppen stonden strak, weinig woorden werden gesproken in de trein richting Amsterdam. Rustig bladeren in schaakboekjes, maar niet in je eigen huisrepertoire, want dat is ten strengste verboden. Zoals ik, als Non-Playing Captain (NPC), heb ervaren is de betere voorbereiding het lezen in een Harry Potter boek (Rob C.), een praatje proberen aan te knopen met een schone Italiaanse (uiteraard Tom B., die voor de gelegenheid een Italiaanse menukaart opratelde) of rustig een krantje lezen (Henk). Rob M. maakte het nog even spannend door 15 seconden voor tijd in te stappen (alvast aan het oefenen voor de tijdnoodfase). De vraag was alleen nog of we Marco en Paul volgens afspraak op station Amsterdam Amstel zouden ontmoeten. Biep Biep Biep, dat is het geluid van een telefoon. Paul komt wat later op Amstel aan omdat de treintaxi wat laat was. Geen probleem, tien minuutjes wachten en een sneltram later nemen. The fellowship of chess is hierbij compleet!

Harry Potter en sneltram nummer 5

Sneltram 5 bracht ons eerst naar Amstelveen Centrum alwaar Tom ons naar een uiterst lekkere brasserie loodste. Lunchgerechten uit alle windrichtingen werden besteld. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de spannende strijd die aanstond was: en of het diep zat! Er was naar mijn gevoel weinig sprake van spanning, maar eerder van revanche-gevoelens: mannen, wij hebben iets recht te zetten!

Een half uur later dan Tom ons sommeerde, zochten we de magische tram 5 op om naar ‘Schokland’ te gaan: Harry Potter had de juiste tram en perron sneller gevonden. Nadat je denkt alles gehad te hebben passeerden we voor de tweede keer halte ‘Onderuit’, niet veel goeds voorspellende. Echter, hoe zullen de magische krachten van Harry Potter deze middag uitpakken?

Uitstappende op de juiste halte was de hamvraag: waar moeten we in godsnaam naar toe? ‘Hé, kijk daar’, riep Henk enthousiast, ‘daar loopt Kuijf’. En hup, iedereen erachter aan. Het Europese Go centrum kwam al snel in ons vizier. Hoewel het van buiten er niet aantrekkelijk uitzag, was het binnen des te beter vertoeven. Mannen, de strijd om het kampioenschap kan losbarsten

‘Kleine’ hoogtepuntjes

Voordat ik uitgebreid verslag doe over de sublieme prestaties van Voerendaal 1 zal ik ff kort de hoogtepunten aanstippen:
  • ZZ-ICT speelde met Ivan Sokolov, Jan Timman, Jan Werle en John van der Wiel uit tegen Amstelveen 1 (een magere overwinning voor ZZ-TOP van 6,3-3,5).
  • Damesschaak kan soms uitzonderlijke taferelen opleveren.
  • Sokolov verloor verrassend op bord 1 en de weg naar de bar was snel gevonden.
  • Vlak voordat bij Voerendaal 1 de eerste punten vielen kwam uit het Zuiden extra versterking: de getrouwe supporter Ricky!

Marco en Camiel sneller dan Harry Potter

Marco is een snelle jongen! Omdat hij goed op de hoogte is van de witte theorie-der-vier-pionnen begon hij omstreeks de 23ste zet te denken om de tegenstander omstreeks de 25ste zet tot overgave te dwingen (komt hier nog een spektakel-verslag van?). Hier had hij amper een klein half uurtje voor nodig. Zijn tegenstander probeerde het tij te keren in bijna twee uur, het mocht niet baten: 0-1!

De volgende rappe overwinnaar die in tegenstelling tot Marco niet zoveel theorie hoefde te kennen was Camiel. Zijn tegenstander geeft zomaar een stuk weg in de opening en zag zelf ook al vrij snel in dat er geen compensatie tegenover stond: 0-2!

Cursus remise aanbieden

Wat doe je als je met 0-2 voor staat? Juist, men gaat kijken waar het terecht is om remise aan te bieden. Paul kwam als eerste op dit goed idee en de tegenstander stemde in, niet op de hoogte van het lage wedstrijdritme van Paul: 0,5 – 2,5! De NPC bekeek de gang van zaken goedmoedig toe.

Rob C. had ook meer oog voor het veilig stellen van het zo gewilde matchpuntje en bood op bord 1 jeugdtalent Matthew Tan remise aan. Hoewel zijn vader (van het jeugdtalentje) daar achteraf niet zo blij mee was, heeft hij dit aanbod in mindere stelling toch maar aangenomen, verstandig: 1-3!

Tom Bus bood, na een minder goed kwaliteitsoffer in een betere stelling, remise aan in de overtuiging dat de tegenstander niet kon weigeren. De tegenstander was ook van mening dat het kwaliteitsoffer goed was en stemde met remise in, mooi: 1,5-3,5.

Remise aanbieden doe je natuurlijk niet, wanneer je geen vertrouwen hebt in de stelling van je teamgenoten. Maar hier was geen enkele sprake van!

Om geschiedvervalsing te voorkomen vond Tom het nodig om een kleine aanvulling op bovenstaand stukje over zijn partij te sturen:
"Bij de stand 3-1 voor Voerendaal zat Rob Merx in gewonnen stelling in hevige tijdnood. Igor stelde mij hiervan op de hoogte. Ik wachtte met mijn zet tot de vluggerfase was afgelopen of tot het moment waarop Rob had gewonnen. Gelukkig kwam dat moment spoedig. Meteen nadat het 4-1 was voor Voerendaal, offerde ik kansrijk een kwaliteit gepaard gaande met een remise aanbod! Steviger was natuurlijk zoals Arno en Rob C. naderhand aangaven het vasthouden van de stelling zonder kwal-offer. Het ging mij echter om de psychologische tik!

" Een goed moment om remise aan te bieden", vertelt mijn tegenstander Roosendaal. Na 3 minuten neemt hij de kwaliteit.
"Een goed moment om remise te weigeren" beantwoord ik na het slaan van zijn loper.
Roosendaal dacht wederom 2 minuten na en bij het uitvoeren van zijn zet hxg6 bood hij mij remise aan.
Hoewel ik kansrijk sta, maar zeker niet gewonnen, neem ik de remise aan en zet zo de twee matchpunten veilig!

Tot grote hoogtepunten

Het karwei afmaken was besteedt aan Rob M., Arno en Henk. Echter, Henk stond slecht. Uiteindelijk leverde hij toch de partij van de middag af. In een zo goed als verloren eindspel vocht Henk zich heel lang door een dicht woud, over smalle randjes en hoge kliffen naar een eindstelling waarin zelfs zijn tegenstander remise aanbood. Het opmerkelijke ervan is dat dit plaatsvond nadat de teamoverwinning al was veilig gesteld. Rob M. ‘wachtte’ wederom tot tijdnood om zijn betere stelling in winst om te zetten (ook subliem) en Arno kwam door een geraffineerde stukkenruil in een gewonnen eindspel! Dit alles bracht Voerendaal 1 tot het hoogtepunt van de dag, namelijk: 2-6!!

Overwinningen worden gevierd!

En dan pak je wederom Harry Potters’ sneltram nummer 5 om vervolgens als snelle jongens op het Leidseplein uit te stappen en een feestelijk maal te nuttigen in een Argentijns restaurant om over alle ‘kleine’ en grote hoogtepunten na te kaarten!

NPC Igor