Nieuw Nederlands 2

Over schaken en drugs

Afgelopen januari heb ik het Corus-toernooi intensief gevolgd. King Loek deed het vrij aardig en onze Jan bakte er helaas niks van. We worden langzaam oud.

Op een avond, vlak voor het slapen gaan, keek ik nog snel op teletekst voor de uitslagen. Terloops wierp mijn vriendin ook een blik op de pagina. Gespeend van enige vorm van schaaktechnisch inzicht vroeg ze: betekent nul nul (O-O) dat een speler een zet heeft overgeslagen? Hoe verzin je het.
Omslachtig legde ik uit dat koning en toren in één zet op andere velden gaan staan. Van plaats verwisselen vroeg ze. Nee, op andere velden gaan staan. Dat is niet logisch, zei ze: waarom verwisselen ze niet van plaats. Ik stond met een bek vol tanden.

Een nieuwe poging. Mijn betoog stond vol met termen als centrum, veiligheid, pionnen, ontwikkeling, enzovoort. Bovendien bestond er nog iets als drie nullen (O-O-O) en dat alles noemen we rocheren (kort of lang). Ze begreep er niets van!

Klap, pets. Verwondering sloeg mij sprakeloos toen ze enkele dagen later hierop terug kwam. Had Caïssa het vuurtje brandende gehouden? Marco, zei ze: ik ben het kwijt. Hoe ging dat drogeren ook weer? Geweldig, wat een levendige fantasie!

Derde poging. De koning is een junk: King Junk. De toren is zijn dealer: Jan the Man. Ze spreken af in een steegje waar ze de waar uitwisselen. Dat begreep ze!

Conclusie: schaken hoort op de dopinglijst!

Marco, 05-03-2003