Kerst raadsels

Om de koude en natte kerstdagen goed door te komen zonder al teveel verlies van hersencellen hierbij wat krachtvoer: RAADSELS. Zelf ben ik gek op dit soort raadsels waarbij logisch redeneren vaak tot de oplossing leidt (let op: vaak, niet altijd....).
De oplossingen komen na de kerst op internet te staan......

Veel plezier ermee,

Camiel

Raadsel 1

Je hebt twaalf ballen, 11 ervan zijn identiek, 1 is of lichter of zwaarder dan de rest. Lukt het u om met drie wegingen met een balans (zie tekening) de afwijkende bal eruit te lichten en te vertellen of deze lichter danwel zwaarder is dan de anderen?

Raadsel 2

In een ruimte hangen drie identieke gloeilampen (zijn niet aan), de drie schakelaars voor deze lampen hangen echter in een totaal andere ruimte. Vanuit de schakelaarsruimte kan niet gezien worden of de lampen branden. Kunt U door slimmigheden erachter komen welke schakelaar bij welke lamp hoort, hierbij mag men slechts 1 keer van de schakelaarsruimte naar de lampenruimte gaan om te kijken welke lampen branden en welke niet? Er zijn overigens geen lampen kapot!

Raadsel 3

In een kring zitten 25 kabouters, elk heeft een puntmuts op die of rood of geel is. De kabouters zien alle mutsen behalve die van zichzelf en weten dat er van beide kleuren minstens 1 is. Verder zijn de kabouters uiterst slim, niet erg spraakzaam en communiceren onderling ook niet (op welke manier dan ook).

De kerstman komt binnen en vraagt de kabouters: “wie kan mij met 100% zekerheid vertellen dat hij een gele muts op heeft?”.........
Geen kabouter geeft antwoord.

De kerstman vraagt voor de tweede maal: “Wie kan mij met 100% zekerheid vertellen dat hij een gele muts op heeft?” En weer zwijgen alle kabouters.

Voor de derde maal vraagt de Kerstman; “Wie kan mij met 100% zekerheid vertellen dat hij een gele muts op heeft?”
En nu steken resoluut een aantal kabouters hun vinger in de lucht ter beaming van zijn vraag.

Bent U net zo slim als de kabouters en weet u hoeveel kabouters er een gele muts dragen?