Zomerschaak

Het is bekend dat men in de zomer het pitje minder moet opstoken. Vooral met de hedendaagse temperaturen moet men zich niet al te druk maken. Dat geldt vooral voor de iets ouderen onder ons. Goed, we gaan sporadisch naar een zomertoernooi waarmee Voerendaal zich profileert op de Nederlandse schaakkaart. En wat doet het thuisfront?

Het thuisfront schaakt net zo min als Mart Smeets voetbalt. Toch is er een grote overeenkomst tussen beide. En dat is het volgende: welke poppetjes doen mee en waar kunnen/moeten de verschillende poppetjes staan? Op basis van het vorig seizoen is dat makkelijk te zeggen. Maar dan heb je weer van die "remise"-zomertoernooien waarbij alles weer op zijn kop wordt gegooid. Daarnaast komen er ook nog nieuwe poppetjes bij!

Bij Mart Smeets denk ik dan altijd: man, lul toch niet zo. Maar nu doe ik er zelf aan mee. En wie zitten er dan allemaal bij? Een voorzitter, een type Hans Kraay senior, een of meerdere spelers en eventueel een coach. Dit onder het mom "we maken ons warm voor een geweldig nieuw seizoen". De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Maar wat blijkt. Elke keer is er niets nieuws. Kijk naar Vitesse. Zij hebben nu ook door dat er maar drie groten zijn. Kortom, alles blijft bij het oude met hier en daar een wissel.

Het vlaggenschip van Voerendaal heeft ook zo zijn analyses en gespeculeer. Dit gebeurt aan de bar, onder een partijtje snelschaak, via internet of per e-mail. Sommige stoken het vuurtje meer op dan andere, maar er valt dan ook altijd wel wat te beleven! Het eerste heeft zogenaamd aantrekkingskracht. Dit vanwege hun gezelligheid en kwaliteit. Luidt wordt geroepen: beide eigenschappen moeten behouden blijven. Promotie en Pils is de leuze. Wie wil niet aan dit doel meewerken? Dus: alle teams voor Promotie en Pils. Zoek uw sterkste manschappen uit!

Tot zover een zomergast over zomerschaak.

Igor