Eerste voorronde Rapid beker

Uitstekend debuut Camiel

Zoals ieder jaar hebben we ook nu weer enkele teams ingeschreven voor de Limburgse Rapid beker. Zelf vind ik dit een van de leukste schaakactiviteiten van het hele jaar. Drie snelle partijtjes op dezelfde avond, waarbij het niet erg is als je wat verliest, heerlijk vind ik dat. Gelukkig mag ik ook mijn best doen om een handje(vol punten) helpen, waardoor ik in de gelegenheid ben een kort verslagje te schrijven over de eerste ronde in Kerkrade.

De eerste voorronde is voor het 1e team niet zo moeilijk. Doordat we zelf altijd worden ingedeeld als groephoofd, zijn we het aan onze stand verplicht veel punten te halen. Voor aanvang wordt dit aan onze nieuwe aanwinst, Camiel Peerlings, nog goed duidelijk gemaakt. Vorig jaar haalden we de eerste keer 16.5 uit 18, dus remise geven mag alleen in noodgevallen!

Camiel laat zien, dat hij het begreep. Met 3 uit 3 maakt hij een prima debuut in het bekerteam. Alleen in zijn 2e partij heeft hij het even moeilijk na een stukoffer van zijn tegenstander. Halverwege de partij wandelt Ed binnen om ons, voorzien van zijn Roda sjaal, fel aan te moedigen. Volgens mij moest hij zich inhouden om onze debutant niet van zijn stoel te schuiven om "effe" te laten zien, hoe je zo'n partijtje hoort af te maken. Camiel blijft rustig en weet het koel af te maken.
Naast Camiel slagen ook Patrick, Bob en ik er in om alle drie de partijen te winnen. Eerste deel van de missie geslaagd dus. Hebben we eigenlijk al eens 100% gescoord op zo'n bekeravond?

Bij het tweede deel houdt Camiel zich ook goed staande. De paar biertjes worden met gemak overwonnen (niet hoeven te rijden en de volgende dag vrij hebben zijn natuurlijk wel een steuntje in de rug). Wel denk ik, dat Bart en Igor dit onderdeel beter beheersen. Onder het genot van een drankje worden de nodige anekdotes uitgewisseld. Vier schakers bij elkaar, dus het hoofdthema is dan duidelijk. Wel lopen de onderwerpen uiteen van de musical Chess, via de klassieker "De Koning" (van Jan-Hein Donner) tot een schaakwoning/winkel in Eindhoven.

Op een doordeweekse dag kan zoiets helaas niet te lang duren. Zeker niet als je laat op de avond nog de "verre reis naar het noorden" moet maken. Want 's ochtends vroeg op staan blijft vermoeiend, zucht ...

Fragmentje

Nog snel een fragmentje. Zonder notatievelletjes is er geen andere keus dan te citeren uit eigen werk. Zie hoe ik tegen Heerlen 2 al snel een stuk in de schoot geworpen kreeg:
1. e4, e5
2. Pc3, Pf6
3. f4, d6
4. Pf3, Lg4
5. Lc4, Lh5
6. d3, Pc6
7. h3, exf4
8. Lxf4, Pe5
9. Lxe5, dxe5
10. g4, Lg6
11. Pxe5, Ld6
12.Pxg6, hxg6 Hier had zwart toch echt 12... Lg3+ moeten spelen. Nu krijgt wit naast de pluspion ook nog een prachtige stelling.
13. Df3, De7
14. 0-0-0, 0-0-0
15. d4, Lb4
16. e5, Lxc3?
17. exf6 en zwart blijft een stuk achter.

Eindstand

Voor de statistieken nog de volledige eindstand (de score wordt bepaald door bordpunten en matchpunten bij elkaar op te tellen):

Team Score
Voerendaal 1 18
Kerkrade 9.5
Heerlen 2 6.5
GESS 2 2

Met vriendelijke groeten,

Ruud