Noteboom Toernooi 2001

In het carnavalsweekend was er weer het jaarlijkse Noteboom weekendtoernooi in Leiden. Voor alle niet al te grote carnavalsliefhebbers een kans om tegen enkele echte kleppers uit te komen (er doen elk jaar wel enkele GM's en een handvol IM's mee). Meer dan 300 deelnemers komen in een gezellige sfeer vijf of zes potjes schaken (elke deelnemer kan in de eerste ronde (vrijdagavond) of tweede ronde (zaterdagmorgen) een bye opnemen).

De Voerendaalse delegatie bestond dit jaar uit Bob Merx, Camiel Peerlings en Patrick Driessens in groep A. Igor Heinen en Bart v.d. Zwet gingen voor de prijzen spelen in groep B (rating tot 1900). Voor Camiel was het de eerste keer dat hij in Leiden meespeelde. Bart en Igor hebben enkele keren meegespeeld. Bob en ik zijn echte Noteboom-veteranen met al meer dan tien (!) deelnames achter onze naam.

Bij elk Noteboom toernooi is er traditioneel een soort competitie tussen de Voerendalers: Wie-o-wie wordt de laagst geklasseerde Voerendaler? Vooral de keren dat Rob (deze keer er niet bij vanwege een ski-vakantie), Bob en ikzelf meespeelden, werd er altijd hard om deze 'eer' gestreden. Ik kan me de hilariteit nog goed herinneren toen een van ons tegen een speler met rating 1600 verloren had (Quiz: Wie was dit?).

Marco Starmans was zo vriendelijk om ons bij hem in Rotterdam te laten logeren, ondanks dat hij zelf niet mee zou spelen. Een allergie voor katten deed Igor besluiten om in Delft bij de broer van zijn vriendin te overnachten.

Hieronder zal ik van iedere speler kort beschrijven hoe het toernooi voor hem verlopen is.

Camiel: voelt zich helemaal thuis binnen onze club getuige het feit dat hij bij zijn inschrijving, Voerendaal als club opgegeven had. Camiel speelde een zeer sterk toernooi. Hij bleef ongeslagen en behaalde een mooie TPR van 2286. Hij kwam helemaal los na een overwinning op een jeugdspeler waarbij hij 's morgens een boek over de draak uitvoerig bestudeerd had met als motivatie: "jeugdspelers spelen altijd de draak". En inderdaad.. De draak kwam op het bord en zijn tegenstander werd hardhandig geveegd. In de laatste ronde wist Camiel in een spannende partij het hoofd koel te houden en een gevaarlijk uitziend kwaliteitsoffer te weerleggen. Een mooie 13e plaats was werd zijn beloning.

Bob: speelde een redelijk toernooi; Met solide spel behaalde hij heel wat remises. In de voorlaatste ronde kreeg hij een reglementaire 1 omdat zijn tegenstander naar Feyenoord-PSV ging kijken. In de laatste ronde bood zijn tegengstander met wit al na 11 zetten, remise aan omdat hij naar eigen zeggen leeggespeeld was.

Igor: speelde een goed toernooi waarbij zijn TPR weer boven de 2000 uitkwam. Hij kwam net iets te kort om in de prijzen te vallen. Met de goede resultaten van de laatste tijd ben ik benieuwd hoe ver de rating van Igor omhoog zal gaan. De 1900 barriere gaat zeker doorbroken worden!

Bart: speelde een redelijk toernooi. Na een wel erg luie remise in de eerste ronde werd hij door een nederlaag tegen een jeugdspeler voor de strijd om de prijzen uitgeschakeld. Zijn beste partij was tegen een oude Duitse dame waarin hij met zwart in 15 zetten won in een Engelse opening. Bart speelde zijn beste schaak echter tijdens de 3-minuten snelschaakpotjes tussen de ronden.

Patrick: mijn toernooi werd een complete ramp. Ik was voor het eerst bij de geplaatste spelers. Deze geplaatste spelers (de eerste 20 op rating) kunnen in de eerste drie ronden niet tegen elkaar ingedeeld worden. Na in de eerste ronde op wel zeer onbenullige wijze een stuk en de partij te verliezen volgde in ronde drie de nekslag door het verlies tegen Venlonaar Henk van Gool. In die partij kreeg ik mijn verdiende loon voor wel zeer planloos spel. Het toernooi was hiermee kapot. Toen ik hierna ook nog een partij met een kwaliteit en pion meer (!) verloor door een wanhoopsoffensief van mijn tegenstander was het helemaal voorbij. Hiermee werd ik de laatste Voerendaler (in de A groep). Een heel jaar zal ik deze last moeten dragen...

Eindstanden

A-GROEP
Pl.Naam Rating TPR Score WP
1. Nijboer, Friso (GM) 2574 2687 5.5 26.0
....
13. Peerlings, Camiel 1968 2286 4.5 21.0
61. Merx, Bob 1983 1906 3.0 17.5
82. Driessens, Patrick 2223 1958 2.5 14.0
(111 deelnemers)

B-GROEP
Pl.Naam Rating TPR Score WP
1. Lui, K.C. 1827 2341 5.5 26.0
2. Kindermann, D. 1806 2201 5.5 25.0
3. Nieuwenhuizen, R. van 1888 2231 5.5 24.5
....
12. Heinen, Igor 1866 2044 4.5 21.5
34. Zwet, Bart v/d 1873 1905 4.0 18.0
(148 deelnemers)

Patrick Driessens