Invloedrijk schaak

Zaterdag 17 februari sprong het IOC een gat in de lucht. De champagneflessen werden ontkurkt en Anton - aus Tirol - Geesink schudde er samen met Erica Terpstra een paar heupworpen uit. Eindelijk, het was bewezen ...

Op de bewuste zaterdagochten begaven zich enkele (Belgisch) Limburgse schakers naar het pittoreske plaatsje Noorbeek. Als controlegroep werden er ook een paar niet Limburgse schakers opgetrommeld, uitkomend voor het Nijmeegse SMB. Om zich te onderscheiden van de Limburgse schakers droegen zij geen doorgeschaakte spijker-, leren- of houthakkersjas, maar een mooie bordeauxrode sweater met opdruk "Strijdt Met Beleid". Ook waren er enkele plaatselijke jeugdtalenten aanwezig. Zij snakten naar het bier dat rijkelijk vloeide in de Noorbeekse kroegen. Echter, hun "geelzucht" werd beteugeld door het spelen van tafelvoetbal.

Het schaakteam uitkomen voor Voerendaal (op willekeurige bordvolgorde Ed Vos, Bart van der Zwet, Maurice Peek en Igor Heinen) speelde in de eerste kroeg tegen de "concurrent", namelijk tegen de Heeren van SMB. Drie pils tegen vier koffie, Bart zat nog ergens tussen Voerendaal (of misschien Heerlen) en Noorbeek. Hierdoor had Igor de taak op zich genomen om op twee borden simultaan te spelen, 1 uit 4. Maurice en Ed behaalden samen 3 uit 4. Volgens de oud-Noorbeekse schaakfolklore is het gebruikelijk om overeenkomstig de schaakprestaties vrouwen te trekken. De speelkaarten werden erbij gehaald. Ook dit eindigde gelijk. Dan maar dobbelen. Helaas, er was in geheel Noorbeek geen een dobbelsteen te bekennen. De vele statistici in beide teams kwamen met het idee om met behulp van speelkaarten een dobbelsteen na te bootsen. Ed had hier de gelukkige hand in.

Ook andere Limburgse teams wonnen van het schaaksterke, maar slecht zuipende SMB. Zelfs de jeugdspelers overtroffen met hun "geelzucht" en hun handigheidjes de resultaten van de Heeren. Omdat de schakers, uitkomend voor Voerendaal, geen punten meer lieten liggen, hadden zij onder invloed van enkele - mag het iets meer zijn - geelschuimende blondjes het Noorbeekse Kroegentocht Schaaktoernooi overtuigend gewonnen.

Deze heuglijke gebeurtenis is voor de Nederlandse afvaardiging van het IOC voldoende reden om te stellen dat doping in het schaken verboden moet worden. Zij zijn namelijk van mening dat de eindstand van het Noorbeekse Kroegentocht Schaaktoernooi voldoende bewijs levert dat overmatig alcoholgebruik een positief verband houdt met de schaakprestaties.

Igor Heinen