Voerendaal 1 - DJC 2

Vandaag (zaterdag 17 maart) is onze wedstrijd tegen DJC 2. Een duel waarin de koploper tegen een van de degradatiekandidaten speelt. Je zou dan zeggen, dat dat dus een makkelijke overwinning wordt, maar dat klopt niet, want DJC 2 heeft een heel degelijk team. Geen spelers, die snel verliezen, maar die zich vastbijten in hun partij. Daarnaast zijn wij verzwakt, doordat Rob Merx weer eens op skivakantie is.

De voorbereiding wijkt sterk af van de normale voorbereiding van ons team. Terwijl we anders samen ontbijten, gebeurt dat dit keer niet. Daarentegen verzamelen we wel om 12:00 (of 12:25 voor degenen, die door de Zuid-Limburgse binnenlanden van Maastricht naar Margraten rijden om de wedstrijdleider op te pikken) en bovendien blijken velen de avond tevoren de weg te vinden naar de Luciushof. Het Open Heerlense kampioenschap is weer begonnen en naast spelers (Patrick Driessens, Jacques Hanssen, Bob Merx, Eric Camps, Tijo Bijvoets en Roy Elzinga) zijn er ook de nodige Voerendaalse toeschouwers uit het eerste team: Igor, Bart, Ed en ik. Het is dan ook eigenlijk overbodig om nog te zeggen dat de Open Heerlense een gezellig toernooi is.

Door het bezoek aan de Open Heerlense, drukte op het werk en de zoektocht naar een eigen huis lig ik pas om 3:30 in mijn bedje. Je kunt je dan ook voorstellen, hoe ik me op de zaterdagochtend voelde.

Toch begin ook ik stipt om 13:00, zonder Limburgs kwartiertje, net als de rest. Na een uurtje zijn bijna alle stellingen redelijk gelijk. Bijna, want Igor staat dan volgens mij al een pion voor. Rikkert weet tijdens zijn debuut even later een belangrijk halfje binnen te halen, met zwart bovendien. Igor blijft niet achter en wint ruim binnen 2 uur van Jozef Simenon: Igor Heinen - Jozef Simenon.

Zelf ben ik als derde klaar. Het stellingsbeeld wisselt gedurende de partij regelmatig, maar uiteindelijk wordt het toch remise. Mijn pionnenstelling is niet zo goed en bovendien heb ik veel tijd moeten investeren in het bij elkaar houden van mijn stelling. Een aanval mijnerzijds kan Leon nog net pareren, maar het eeuwig schaak kan hij niet verhinderen.

Na de partij analyseren Leon en ik de partij uitgebreid. We zijn om ongeveer 15:45 klaar, dus de rest is nog wel een paar uurtjes bezig. Dat geeft me dan ruim de tijd om een mooie actiefoto in de speelzaal te maken. Dacht ik ... Op een gegeven moment loopt Bart langs en ik vraag hem naar de stand. Zijn antwoord "we staan op 4.5 en alleen Ed is nog bezig" komt als een volledige verrassing. Twee partijen gewonnen en de rest remise. Wat zijn wij een schuivers zeg!

Om 16:30 is alles afgelopen. Beetje vroeg om samen te eten, dus er wordt nog driftig gevluggerd en gebabbeld over het Limburgs Kampioenschap (opschrijven in je agenda: 1, 2, 8 en 9 december in de Borenburg!). Daarbij kan ik nog snel een foto maken voor dit verhaaltje. Het is aan de foto te zien, dat onze nestor nog altijd nadrukkelijk aanwezig is.


(Klik op de foto om hem in normaal formaat, grootte 156KB, te zien)

Ook de concurrentie weet te winnen. Pionneke verslaat ASV 2 met 6-2 en GESS wint met 5.5 - 2.5 van Utrecht 3. Daardoor blijft het spannend aan kop. We liggen nu, met nog 2 ronden voor de boeg, 2 bordpunten op Pionneke voor. De volgende keer spelen we in Roermond de topper tegen Pionneke. De winnaar van die wedstrijd kan het kampioenschap bijna niet meer ontgaan.
Mijn droom: Voerendaal 1 in 2e KNSB, Voerendaal 2 in promotieklasse en Voerendaal 3 in de 1e klasse LiSB. Het kan nog steeds ...

Later meer ...

Voerendaal 1 - DJC2 5-3
Patrick Driessens - Gerard Bisschof 1-0
Ruud Lemmers - Leon Graff rem
Ed Vos - Frans Hermans rem
Marco Starmans - Jeroen Schilperoort rem
Bart van der Zwet - Marcel Graff rem
Bob Merx - Gerard Bisschoff rem
Rickert Kelderman - Robbie Mocsnik rem
Igor Heinen - Jozef Simenon 1-0

Ruud Lemmers